Grönare Vadstena – för klimatet och din trivsel

Vem vill inte ha lummiga träd, inbjudande grönytor och fågelsång där man bor? Också i din stad? Det går faktiskt att få. Och det är bra, inte bara för dig utan också för klimatet!

"Så kan till exempel den gamla och kala ”Cirkusplatsen” vid Petrus Magni skolans nordöstra hörn bli en fantastisk grönskande park" skriver representanter från Vänsterpartiet i Vadstena.

"Så kan till exempel den gamla och kala ”Cirkusplatsen” vid Petrus Magni skolans nordöstra hörn bli en fantastisk grönskande park" skriver representanter från Vänsterpartiet i Vadstena.

Foto: Katarina Hydén

Debatt2022-05-18 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöexperter menar att man bör kunna se minst tre träd från sitt hem. Ett stadskvarter bör ha minst 30 procent krontäckningsgrad. Avståndet till grönområde bör vara mindre än 300 meter. Träd och grönområden har bevisat positiv påverkan på människor och stadsmiljö. Regeln 3-30-300 har börjat tillämpas i stadsplanering för att möta klimatförändringarna. Den har fått stort internationellt genomslag.

Trädbeståndet är en del av stadens lunga, binder koldioxid, renar luften, skänker välbehövlig skugga och sänker temperaturen i våra allt varmare städer.

Den biologiska mångfalden gynnas av träd som ger boplats åt fåglar, livsmiljö för insekter, ger frukt samt pollen och nektar åt pollinatörer. Träd suger upp vatten vid översvämningar.

Den livsmiljö vi lämnar efter oss åt våra barn, barnbarn och deras barn är varmare och kommer att ge extrema väderförhållanden. Vi kan nu påverka livsmiljön för kommande släkten så den blir vackrare och behagligare med fler träd i parker, bostadsområden och alléer.

Vänsterpartiet i Vadstena anser att det behövs en långsiktig plan för successiv utveckling av trädbeståndet. Borttagna träd skall ersättas och fler nya träd skall planteras. Dessutom menar vi att det vid all stadsbyggnadsplanering ges mer plats åt plantering av träd och annan växtlighet.

Så kan till exempel den gamla och kala ”Cirkusplatsen” vid Petrus Magni skolans nordöstra hörn bli en fantastisk grönskande park med ytor för rekreation och idrott. Infarterna från Starbyrondellen (Ödeshögsvägen) och Huvustarondellen (väg 206) in mot staden kan få fina alléer. Vi har många fler idéer.

Vänsterpartiet i Vadstena föreslår därför i en motion till kommunfullmäktige att en långsiktig plan tas fram för återplantering och nyplantering av träd och annan växtlighet i parker, alléer och bostadsområden.