Motala kommun gör nu nedskärningar i sin budget. Utöver ett behov av att låna flera hundra miljoner kronor så sker nu nedskärning inom skolan. Detta behöver ske dels på grund av att vår borgerliga regering anser att alla kommuner och regioner ska klara sig på mindre än vad som behövs (alltså medveten nedskärning) och på grund av det system som skolan idag styrs utifrån. Det är ett system som ogillas av både höger och vänster av en enkel anledning: Det är dyrt, ineffektivt och skapar sämre kvalitet. Alltså det som offentlig sektor brukar beskyllas för. Det system finns dock på plats för att privata marknadsskolor ska göra vinst på dina och alla Motalas skattebetalare.
En marknadsskola får exakt lika mycket pengar per elev som en kommunal skola får. Så på ytan är det absolut ingen skillnad mellan de två, de kostar oss lika mycket. Problemet är bara att om två av den kommunala skolans elever börjar på en marknadsskola så kan inte den kommunala skolan minska sin budget (lika många lärare och klassrum, lika mycket undervisning och så vidare) men kostnaden per elev är nu högre.
Kommunen måste genom utbudsansvaret dessutom bereda skolplatser nära hemmet för alla elever, även för de som går i marknadsskolorna. Därmed höjs kostnaden per elev vilket i sin tur gör att marknadsskolan får mer pengar.
Dessa enkla exempel ser ut som en liten kostnad, men över tid och med många förändringar så kostar detta bara en kommun mer och mer att ha marknadsskolor. Det som sedan marknadsskolan tjänar på detta upplägg tas ut som vinst, och våra skattepengar går till aktieägare. Inte till skola, vård och omsorg, utan till aktieägare. Fler tydliga exempel på hur kommuner förlorar finns i Markus Larssons bok De Lönsamma.
Men marknadsskolor är ju bättre än kommunala? Jo, genom att de är bättre på att ge högre betyg. Detta har varit känt i över tio år. 2011 gavs boken Konkurrensens konsekvenser ut av SNS. Redan då konstaterade forskarna i boken att marknadsskolor ger högre betyg för samma prestationer som kommunala skolor. Detta är så illa att Skolverket 2018 i en rapport kunde visa att elever från marknadsskolor har svårare på universitet än de med lika meriter från kommunala skolor.
Den borgerliga skolministern Lotta Edholm pekar särskilt ut betygsinflationen och en lägre andel behöriga lärare jämfört med kommunala skolor som ett skäl till sämre resultat.
I tio år har vi accepterat att vi ska betala mer skattepengar för färre lärare, lägre utbildning hos de lärarna, som sätter högre betyg än vad som är lämpligt, vilket till och med försvårar för eleven vid högre utbildning.
Vilka är förlorarna, förutom eleverna?
Du, jag och alla andra som betalar vår kommunalskatt. Vinnarna är marknadskolornas ägare. Vi i Vänsterpartiet vill att vinster inom skolan stoppas och att våra skattepengar ska gå till att eleverna får en bra utbildning.