Fysisk aktivitet kan stärka hälsan under pandemin

Fysisk aktivitet kan stärka hälsan under pandemin, menar debattörerna.

På 1177.se, "Träning och fysisk hälsa", finns bra tips om hur man kan fortsätta vara aktiv under pandemin.

På 1177.se, "Träning och fysisk hälsa", finns bra tips om hur man kan fortsätta vara aktiv under pandemin.

Foto: Marcel Mooij

Debatt2020-06-08 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kampen mot covid-19 är det självklart högsta prioritet att skydda varandra, att skydda oss själva och inte minst att skydda de allra sköraste. Det blir allt tydligare att vi kommer att leva med restriktioner under lång tid framöver. Vi anser därför att skydda måste kompletteras med att stärka. 

Fysisk aktivitet är en av de viktigaste levnadsvanorna för att minska risken för våra folksjukdomar och ett effektivt sätt att stärka kroppen. Dessvärre kan flera av åtgärderna mot smittspridning leda till minskad fysisk aktivitet. Hemarbete och social distansering medför minskad vardagsaktivitet. Att bli stillasittande under månader kan få allvarliga indirekta hälsokonsekvenser, inte minst för de vi kallar riskgrupper. Och det handlar om många personer. Bara i Region Östergötland har en av fem högt blodtryck, cirka 29 000 har diabetes och 70 800 är över 70 år. 

Vad många inte vet, är att redan efter en till två veckors regelbunden fysisk aktivitet ses hälsoeffekter som lägre blodtryck, lägre nivåer av stresshormoner, bättre blodsockerkontroll och ökat välbefinnande. Förändringarna bidrar till ökad motståndskraft så att man bättre klarar en kroppslig påfrestning, såsom en infektion med efterföljande återhämtning. Och sambandet mellan mängden fysisk aktivitet och effekt är starkt. En halvtimme per dag är bra, men lite är bättre än inget och ju mer desto bättre. Det är alltså inte för sent i pandemin för att dra nytta av en ökning av den fysiska aktiviteten.

Men detta är inte bara en angelägenhet för riskgrupperna. Många fler kan komma att drabbas, inte bara av smitta, utan även av psykisk ohälsa till följd av stress och oro för pandemins konsekvenser, som att förlora sitt jobb eller företag. Där kan fysisk aktivitet fungera som en buffert mot stress, oro och sömnsvårigheter. 

Myndigheternas allmänna budskap om att det är bra att röra på sig utomhus måste därför kompletteras med tydlig information om att regelbunden fysisk aktivitet har positiv effekt på flera riskfaktorer och ökar förutsättningen att klara av de påfrestningar som isolering och samhällsförändringar innebär. 

Vi har i Sverige fantastiska möjligheter, också under denna pandemi, men vi måste ta tillvara på dem. Många tror att restriktionerna innebär att man måste stanna inne, men vi får gå ut. 

På 1177.se, "Träning och fysisk hälsa", finns bra tips om hur man kan fortsätta vara aktiv under pandemin. De som har störst behov av att komma igång behöver dock mer stöd, både nu och framöver. Detta innefattar att skapa goda, strukturella, förutsättningar för alla genom ett varierat utbud av vardagsnära kostnadsfria möjligheter till fysisk aktivitet med tillgång till anpassat stöd. Det kräver i sin tur insatser av och samverkan mellan alla aktörer; regionala som kommunala, civilsamhälle, näringsliv och företag. Alla kan bidra utifrån sitt uppdrag och roll. Hälso- och sjukvården, omsorgen och olika aktörer inom fysisk aktivitet har här ett särskilt ansvar. 

Östergötland har mycket goda fortsättningar för detta, utifrån politiska beslut (Östgöta-kommissionen för jämlik hälsa) och arbetet med "Sätt Östergötlands i rörelse". Historien visar att det krävs uthållighet men också dragkraft, vilket finns just nu. Mot denna bakgrund och risken för en andra våg, uppmanar vi alla aktörer i regionen att än mer kraftfullt mobilisera för ökad fysisk aktivitet för att stärka hälsan hos befolkningen i Östergötland nu!