Funktionell lokalpolitik kräver samarbete

"Jag har flera gånger sett att Socialdemokraterna velat gå emot Alliansens förslag men då förslagen kommer som regel under sittande möte" skriver Jan Andersson (SD).

"Nu kan jag inte enbart belasta Socialdemokraterna för deras ovilja att prata med Sverigedemokraterna. Det har de klargjort, de vill endast ha våra mandat när de vill ha igenom sin politik" skriver Jan Andersson (SD).

"Nu kan jag inte enbart belasta Socialdemokraterna för deras ovilja att prata med Sverigedemokraterna. Det har de klargjort, de vill endast ha våra mandat när de vill ha igenom sin politik" skriver Jan Andersson (SD).

Foto: Sofia Axelsson

Debatt2022-03-30 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på ”Att inte uppfylla de uppsatta målen är starkt underkänt” 24/3.

Jag ämnar inte kommentera Socialdemokratins utfall mot Alliansen, det får de själva göra. Att påstå att Alliansen styrt med hjälp av Sverigedemokraterna, det är verkligen att ge en fel bild. Det är ett skamligt och naivt påstående, vänd på steken, vad har Socialdemokraternas politik handlat om den senaste tiden. Jag har flera gånger sett att Socialdemokraterna velat gå emot Alliansens förslag men då förslagen kommer som regel under sittande möte så kan vi Sverigedemokrater inte ta ställning till andra förslag, än de som finns på dagordningen eftersom Socialdemokraterna inte diskuterar med oss.

Då blir det många gånger vårat egna förslag eller Alliansen, om det är väl underbyggt och att vi ser att det passar vår politik, så bifaller vi det, svårare är det inte. Man ska inte få det till att vi stöttar Alliansen, det är snarare så att man ska betrakta Socialdemokraterna med att de inte har något att komma med, som vi sett överensstämma med vår politik och på något sätt kan gynna kommunens invånare.

Nu kan jag inte enbart belasta Socialdemokraterna för deras ovilja att prata med Sverigedemokraterna. Det har de klargjort, de vill endast ha våra mandat när de vill ha igenom sin politik. 

Alliansen taktik är nästa likadan frånsett att de för ett resonemang med oss och vill gärna ha vår röst för att vinna politiskt gehör, vilket vi sällan får någon kredit för. Nu gör väl inte detta så mycket, för de flesta har gått i vår linje, men många saker skulle kunna sett annorlunda ut. Om man nu kliver ett par år tillbaka i tiden, närmare bestämt till valet 2018 då framför allt Socialdemokraterna och Miljöpartiet helt klart deklarerade att Sverigedemokraterna skulle man inte prata med då vi hade fel värdegrund.

För att komma någonstans, få gehör för sina åsikter är inte receptet att inte prata med andra i den politiska församlingen.
Om det är Socialdemokraternas syn på en funktionell lokalpolitik så är det bara att önska dem lycka till, någon gång borde väl även den mest hårdnackade ideologiske socialdemokrat förstå, för att uppnå de resultat de så gärna vill ha, så är samarbete en god början.

Taktiken att använda oss som någon sorts ”rädda vår politik” och ”ha något att skylla på” för att deras politik inte går igenom har under mina tre år som gruppledare för Sverigedemokraterna, bevittnat att Socialdemokraterna använder denna taktik relativt ofta, att hitta någon annan att skylla sina misslyckande på, inte få igenom sin politik.