Företagsledningar måste skrattat hela vägen till banken

Inflationskrisen verkar inte vara över. Den biter sig fast och facken tog sitt ansvar att inte kräva för höga lönehöjningar för att inte spä på inflationen, menar insändarskribenten.

Inflationskrisen verkar inte vara över. Den biter sig fast och facken tog sitt ansvar att inte kräva för höga lönehöjningar för att inte spä på inflationen, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Debatt2023-11-19 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inflationskrisen verkar inte vara över. Den biter sig fast och facken tog sitt ansvar att inte kräva för höga lönehöjningar för att inte spä på inflationen. I svenska medier skylls det på att den svenska kronan nu är problemet. En intressant rapport kom i somras från IMF (Internationella Valutafonden 26/6). IMF får sägas vara ett flaggskepp för marknadsekonomi globalt, ett faktum hela politiska spektrumet är eniga om. 

Rapporten säger att Europas inflation till större del består av högre företagsvinster, alltså att företagen medvetet höjt sina priser. Detta är ett otroligt hårt slag mot marknadsekonomi som en kostnadseffektiv lösning för samhällets medborgare. Enligt nationalekonomisk teori så ska tillgång och efterfrågan skapa en balans för prissättning, istället för godtycklig prissättning.
Det som rapporten visar på är att vi har fått inflation av att företagen vill ha högre vinster. Vi har alltså ingen inflationskris. Vi har en vinstkris. Allting blev dyrare för att företagen höjde priserna för att kunna få högre vinster.

Att ha inflation på 10 procent, där matpriser ökat med 20 procent, bara för att företagen ska tjäna mer pengar på oss medborgare måste skapa reflektion och diskussion. Marknadsekonomi och privata företag skulle skapa konkurrens och prispress, konsumenter skulle alltså få den största vinsten. Om marknaden fick lämnas ifred skulle det gynna oss som konsumenter. 

Avregleringarna som skapade krisen på 90-talet och finanskrisen 2008, visar att avreglering är en ganska dålig idé, en ”fri” marknad är en krisfylld ekonomi. Det här är dock något nytt. Det här är ett rån mitt på blanka dagen. En kris, medvetet skapad av företagen själva, för att tjäna mer pengar. Och vad var de svenska fackens svar på problemet?

Att ta ansvar genom att inte kräva för höga löneförhöjningar. Företagsledningar i Sverige måste ha skrattat hela vägen till banken. Inte nog med att de medvetet höjde priser, skapade en inflationskris, de fick sedan inte ens ökade lönekostnader att hantera, och därmed en ännu högre vinstmarginal. Vår borgerliga regering bidrog än mer till företagen genom att ge våra skattepengar till företagen som var hårt drabbad av den kris de skapat.

Marknadsekonomi har nu blivit som kejsaren i Kejsarens nya kläder. Vi kan alla se att det som skulle hjälpa oss – lägre priser – bara var ett påhitt, ett gyckelspel. Fasaden har rämnat och masken har ramlat av, en marknadsekonomi tjänar företagen, och folket står som förlorare – inte tvärtom.

Efter den här rapporten finns inget tvivel. Privata företag gör som de vill, vi kan bli fattigare, hemlösa, sjukare och lida för att företagen vill ha högre vinster. Frågan är varför vi accepterar detta.