Minska risken för idrottsskador med rätt träning

Skadeförebyggande träning är nyckeln till en lång och rolig idrottskarriär. Ändå behöver den ofta slåss för sitt utrymme i landets idrottsverksamheter. Därför gör vi det lättare för den viktiga träningen att bli av.

Debatt2022-10-26 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under uppväxten formas vanor som följer oss genom livet. I dag visar flera rapporter att barns stillasittande ökar och att föreningsidrottandet minskar. Den utvecklingen måste brytas.

Ett vanligt skäl till avhopp inom idrotten är skador eller långvariga besvär, ofta i knän och andra leder. Att tvingas vila eller sluta med sin sport skakar om vardagen rejält. Du kanske rör dig mindre och riskerar tappa gemenskapen i laget eller klubben.

Forskargruppen Sport Without Injury ProgrammE, SWIPE, vid Linköpings universitet, konstaterar att risken för akuta knäskador och andra idrottsskador kan minska med omkring 50 procent om man genomför skadeförebyggande träning minst två gånger i veckan.

I en studie på flickfotbollsspelare minskade risken för främre korsbandsskada med inte mindre än 64 procent, när de regelbundet tränade skadeförebyggande. Det är slående resultat som vi hoppas ska inspirera fler ledare och unga idrottare till att ge denna viktiga träning en ärlig chans. 

För att sänka tröskeln till skadeförebyggande träning har vi tagit fram nya digitala träningspass. Vår uppmaning till föräldrar och engagerade inom idrotten är att prata med unga tjejer och killar om fördelarna med den här typen av träning. Hjälp dem att hitta sin egen motivation till varför det är värt att lägga några minuter på att bygga sig stark från grunden. Hjälp dem komma igång med själva träningen.

Idrottsfys Knäkontroll+, bygger på det skadeförebyggande träningsprogrammet Knäkontroll+. De korta träningspassen finns öppna för vem som helst online. Ett stöd till ledare inom idrotten, men också till unga att kunna köra på egen hand. Vänta inte. Starta redan i dag för att kunna satsa långsiktigt på det du brinner för.