Vi köper i dag allt mer fika, mat och prylar när vi är på språng. Det gör att mängden skräp ökar, skräp som hamnar utanför våra återvinningssystem. Engångsmuggar, förpackningar och cigarettfimpar som slängs på marken innebär både sämre trivsel i våra städer och ett hot mot miljön när exempelvis plaster hamnar i hav och natur.
Det innebär också stora direkta kostnader för landets kommuner. Exakt hur stora vet vi inte – men prislappen för hela landet uppskattas till två miljarder kronor per år. Det här är kostnader som delvis är helt onödiga – om ingen skräpade ner skulle vi inte behöva lägga pengar på att städa upp. De pengarna skulle i stället skulle kunna användas i skolorna, vården eller omsorgen.
Vår årliga kommunenkät visar att många kommuner i Östergötland i dag inte vet hur stort problemet med nedskräpning är eller var det skräpas ner mest. Endast en av de svarande kommunerna i länet har mätt nedskräpningen under det senaste året. Lika få har räknat på vad nedskräpningen kostar kommunen och skattebetalarna.
För att kunna sätta in rätt insatser och följa upp utvecklingen är det viktigt att mäta nedskräpningen över tid. Vi uppmanar därför fler kommuner att använda Håll Sverige Rents och Statistiska centralbyråns metoder.
De kommuner som regelbundet mäter nedskräpningen är också mer aktiva när det gäller att förebygga nedskräpning. Och förebyggande insatser kan göra stor skillnad. Till exempel minskade skräpet generellt i de förorter som mätte skräp i fjol. I Skärholmen i sydvästra Stockholm minskade antalet fimpar och övrigt skräp rejält, tack vare ett projekt som drivits under namnet Lyft 127.
Varje höst utser vi Årets Håll Sverige Rent-kommun. De kommuner som toppar rankningen kan tjäna som goda exempel och inspirera andra. Fjolårets finalister var Borås, Kävlinge, Helsingborg, Lomma och Södertälje – vilken kommun som vinner i år vet vi den 30 november.
Den viktigaste lösningen på problemet med nedskräpning är att alla slutar skräpa ner. Håll Sverige Rent arbetar för att uppmärksamma fler på problemet – och i den här kampen vill vi ha med oss så många som möjligt. Fler kommuner i Östergötland behöver arbeta för att ändra attityder och beteenden, i stället för att bara städa upp.
Johanna Ragnartz
vd Håll Sverige Rent