Ingen ska behöva välja mellan att vara förälder och att ha ett utvecklande arbetsliv. Det måste vara möjligt för föräldrar att kombinera jobb och föräldraskap. Att arbetslivet ska vara föräldravänligt är därför en prioriterad fråga för Unionen.
En oroväckande hög andel av de privatanställda tjänstemän som varit föräldralediga upplever att föräldraskapet och föräldraledigheten varit en bromskloss i karriären. Undersökningar och statistik visar att föräldraledigheten riskerar att hämma möjligheten till karriär och utveckling på jobbet och att det framför allt är kvinnor som upplever det så.
Nästan hälften av de tillfrågade kvinnorna men endast en femtedel av männen har gått ner i arbetstid för att kunna kombinera förvärvsarbete och föräldraskap: ett exempel på hur kvinnor som grupp tar större ansvar för vård av barn än vad män som grupp gör. Det medför att kvinnor drabbas hårdare om arbetsplatsen inte är föräldravänlig, till exempel genom sämre möjligheter till karriär- och löneutveckling.
Några fakta från Unionens nya undersökning:
Tre av tio har avstått från att söka ett nytt jobb på grund av att de är föräldrar. Samtidigt har en av tio sökt nytt jobb för att deras arbetsplats inte är tillräckligt föräldravänlig.
14 procent av dem som varit föräldraledig under den senaste treårsperioden har inte ingått i lönerevisionen på samma villkor som de andra på jobbet. Av dessa är 25 procent kvinnor, åtta procent är män.
En femtedel av dem som varit föräldralediga någon gång de senaste tre åren upplever att ledigheten påverkat deras karriärutveckling negativt. 34 procent av kvinnorna och 13 procent av männen svarar att så är fallet för deras del.
För att skapa ett föräldravänligt arbetsliv vill Unionen:
- att arbetsplatserna ser över sina villkor och rutiner så att de passar småbarnsföräldrar
- att alla arbetsplatser ska betala ut föräldralön
- att arbetsplatserna ska ha en policy med rutiner och handlingsplaner för föräldralediga
- att chefer utövar ett föräldravänligt ledarskap
- att chefer ska ha samma möjlighet som andra att kunna gå ner i arbetstid och dela chefstjänst med någon annan