I sommar har det brunnit i många bilar i bland annat Norrköping. Det är självklart helt oacceptabelt att angripa människors egendom på det sättet, och riskera att elden sprider sig till bebyggelse. Därför är det nödvändigt att gripa in med kraft mot dem som skapar sådan oro och otrygghet i samhället.
Otryggheten är påtaglig i Sveriges utanförskapsområden. I 15 av dessa områden är situationen särskilt allvarlig. Vägen ut ur utanförskap bygger på fler vägar till jobb, en bättre skola och stärkta möjligheter för var och en att göra rätt för sig. Samtidigt behövs ytterligare insatser för att Sverige ska vara tryggt för alla. Vi kan aldrig tolerera brottslighet, våld och hot eller svika dem som bor i särskilt utsatta områden.
Sverige behöver minst 2 000 fler poliser och att poliserna har möjlighet att vara närvarande och göra sitt jobb. Sverige ska fungera med en trygghet att lita på. Även övriga allianspartier vill ha fler poliser.
Våld mot tjänsteman bör vara ett eget brott där straffet ska vara minst sex månaders fängelse. Samtidigt behöver fler yrkesgrupper, exempelvis inom räddningstjänsten samt hälso- och sjukvården, få ett starkare rättsligt skydd mot angrepp. Därför bör det införas ett nytt brott – våld mot alarmeringstjänstpersonal – där det inte uppställs något krav på att angreppet sker mot någon i dennes myndighetsutövning.
För att frigöra resurser för polisiärt arbete, och ökat fokus på brottsbekämpning, behöver Polismyndigheten fler civilanställda. För detta vill Alliansen avsätta minst 100 miljoner kronor per år från och med 2017. För att ytterligare öka polisens förmåga att fokusera på brottsbekämpning bör det även ses över om beredskapspolisen bör återinföras för att förstärka den ordinarie polisverksamheten när särskilda behov föreligger.
Ibland anförs att fler poliser och strängare straff inte är ett lämpligt svar på oroligheter i utsatta områden, eftersom oroligheterna beror på arbetslöshet och andra sociala problem. Det behövs absolut sociala insatser i problemområden och åtgärder för att jobb och hopp ska ersätta bidragsberoende och sysslolöshet, men de flesta som är arbetslösa eller har andra sociala problem kastar inte sten på räddningstjänsten. Var och en bestämmer själv om man väljer att bli kriminell och att kasta sten på blåljuspersonal eller sätta eld på bilar.
Och visst behövs det fritidsaktiviteter för unga även i utanförskapsområden, men om kriminella ungdomar bränner fritidsgårdar eller bilar är det rätt uppenbart att fler fritidsgårdar inte är en patentlösning för att skapa lugn och trygghet.
Som så ofta behövs därför både och. Både skolsatsningar och fler poliser, både sociala program och strängare straff för att inga fler bilar ska brinna i Norrköping eller någon annanstans i Östergötland.