Måluppfyllelsen i Motalas skolor är för dålig. Några siffror: Bara 59 procent av alla elever som går ut årskurs 6 har godkänt i alla ämnen. I nian är det aningen bättre. Bara 65 procent av gymnasisterna klarar utbildningen på tre år. 80 procent klarar gymnasiet om de får förlängd studietid. Det betyder att en femtedel av Motalaungdomarna som börjar gymnasiet inte klarar utbildningen ens om de får längre tid på sig. Det här är ingenting annat än en katastrof! Utan en gymnasieexamen blir det väldigt svårt att få jobb och kunna starta vuxenlivet. Risken för arbetslöshet och utslagning är enorm.
Det är dags att satsa på skolan och skolans viktigaste resurs: lärarna, som idag många gånger har en helt orimlig arbetssituation! Lärarna måste få mer tid till förberedelse och efterarbete. Elevgrupperna måste bli mindre. Lärare måste få vara lärare vilket innebär att fler yrkeskategorier behöver in i skolan. Detta är långsiktiga lösningar. I det korta perspektivet ser vi i Centerpartiet att några snabba åtgärder skulle göra stor skillnad.
Mobilförbud
Många förordar detta och en ny lag är på gång. Men vi har inte tid att vänta! Ljungsbro, Sturebyskolan i Enskede, Arbråskolan med många fler skolor runt om i Sverige har provat på och ser många positiva resultat på kort tid. Mycket bättre koncentration och fokusering på undervisningen vilket leder till högre måluppfyllelse. Nätmobbning har reducerats rejält, på rasterna pratar man mer med varandra, mer fysisk aktivitet i alla åldrar och fler kommer ut på rasterna. En studie från London School of Economics and Political Science visar att provresultaten förbättrades, speciellt bland de lågpresterande eleverna.
Paddor/datorer
Ta bort paddor och datorer som huvudverktyg för elever i de lägre årskurserna. Allt talar för att kropp och hjärna först måste ta emot praktisk kunskap för att därefter kunna ta emot teoretisk kunskap. “När du använder din hand så växer ’handens område’ i hjärnan. Det får fart på det synaptiska flödet och bidrar till en generellt ökad aktivitet i hela hjärnan, vilket påverkar vår förmåga att ta till oss all sorts kunskap. Vi lär inte bara med hjärnan. Vi lär med ögonen, känseln, synen och kroppen.” (Göran Lundborg, handkirurg)
Prest-ämnen
Stärk de praktisk-estetiska ämnena i grundskolan. Hjärnforskaren Fredrik Ullén vid Karolinska institutet anser att de estetiska ämnena borde ses som kärnämnen eftersom kreativitet stärker människans problemlösningsförmåga inom alla områden: “Såväl i praktiskt och konstnärligt utövande som i förmågan att ta till sig teoretisk kunskap. Vi gör samhället en otjänst om vi inte tar de estetiska ämnena på allvar. Många lärare vittnar om att deras elever har en försämrad finmotorik och svårt att hantera sax, kniv eller synål och det är ju förmågor som är viktiga, oavsett vilket yrke man väljer.” Därutöver bekräftar en ny forskningsrapport sambandet mellan musik och matematik och fördelarna med att kombinera undervisningen.
1. Mobilförbud under skoltid för hela grundskolan, F-9
2. Avveckla Motalas “En-till-en-modell” gällande paddor och datorer för F-5, till förmån för handen och övriga sinnen som huvudverktyg.
3. Stärk de praktisk-estetiska ämnena i grundskolan för årskurserna F-6, med behöriga lärare, lokaler och utrustning.
Karin Westberg, ledamot i Bildningsnämnden, Centerpartiet
Maria Persdotter, gruppledare, Centerpartiet