Socialdemokraterna Östergötland är just nu ute på en sjukvårdsdialog. Vi vill veta hur människor upplever vården. Vår ambition är att prata med så många Motala- och Vadstenabor som möjligt om hur de tycker vården fungerar – och om vilka förbättringar man vill se.
Många oroas att det kommer saknas sjuksköterskor och undersköterskor i den östgötska vården. Det är en utveckling vi måste göra allt för att förhindra. Därför har vi i Östergötland infört specialistutbildning med lön för sjuksköterskor. Nu krävs det insatser för att få fler att välja undersköterskeyrket.
I dag är nämligen 350 000 personer i Sverige arbetslösa samtidigt som det finns 100 000 lediga jobb. Många arbetslösa har inte den kompetens de behöver för att kunna ta de lediga jobben, till exempel inom sjukvården och omsorgen där rekryteringsbehovet ökar.
Socialdemokraternas utgångspunkt är tydlig: alla som kan jobba ska jobba. Vi har därför beslutat om att införa ett studiestartsstöd som riktar sig till personer med kort tidigare utbildning. När studiestartsstödet är fullt utbyggt beräknas satsningen rekrytera 15 000-20 000 personer till utbildning på grundläggande eller gymnasial nivå. Förhoppningsvis ger det fler chansen att ta ett första steg mot ett nytt yrkesliv, till exempel som undersköterska.
Tillgången på utbildning, på olika nivåer och i olika skeden i livet kommer vara avgörande för att arbetsmarknaden ska fungera väl i framtiden. Därför har regeringen påbörjat ett kunskapslyft och tillför nya utbildningsplatser på yrkesvux, yrkeshögskolan, universitet och folkhögskola. Regeringen har även infört en rätt till komvux.
Studiestartsstödet är en viktig del i satsning på ett kunskapslyft och för att möjliggöra vuxnas lärande. Sverige har ett generöst studiestöd, men arbetslösa med endast kort utbildning bakom sig och liten erfarenhet av arbetsmarknaden kan känna stor osäkerhet inför att skuldsätta sig för studier. Detta drabbar hela samhället då arbetslösheten biter sig fast i de grupper där utbildningsnivån är som lägst. Det gäller i synnerhet lite äldre studerande. Studiestödet ska därför utvecklas i syfte att öka rekryteringen till utbildning bland personer som har utbildningsbehov men som i dag inte påbörjar studier.
Med studiestartsstödet kan vi stärka arbetsmarknaden och sjukvårdens kompetensförsörjning och skapa förutsättningar för att fler varje morgon kan säga ” – Hejdå, nu går jag till jobbet”. Så stärker vi den svenska modellen.