Fler behöver nu stöd från a-kassan

Den som förlorar jobbet på grund av coronaviruset ska inte lämnas i sticket. Därför genomför vi nu flera förändringar av a-kassan som gäller under coronakrisen. Det skriver riksdagsledamoten Johan Andersson (S).

Debatt2020-04-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronaviruset har en mycket stor påverkan på svensk ekonomi och arbetsmarknad. Vi ser nu kraftigare varsel än under 90-talskrisen. Regeringen har lagt flera åtgärdspaket för att rädda jobben. 

Men skattebetalarna kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb. Fler kommer behöva stöd både från arbetslöshetsförsäkringen och från arbetsmarknadspolitiken. Den som förlorar jobbet på grund av coronaviruset ska inte lämnas i sticket.

Därför genomför vi nu flera förändringar av a-kassan som gäller under coronakrisen. Vi inför ett snabbspår till att bli medlem i a-kassan, så att man kan kvalificera sig på bara tre månader. Vi sänker trösklarna in i a-kassan så att även de med otrygga anställningar kan få a-kassa. Vi höjer taket och inför ett golv för grundersättningen. Vi höjer taket i den inkomstrelaterade ersättningen. Vi slopar karensdagarna. Vi gör det lättare för företagare att använda sig av a-kassan.

Arbetslöshetsersättningen är viktig för att trygga inkomsten hos de som drabbas av coronavirusets ekonomiska effekter. Men a-kassan är också viktig för att hålla köpkraften uppe i ekonomin. Det är därför vi Socialdemokrater brukar beskriva a-kassan som en automatisk stabilisator för ekonomin.

De här förändringarna är till för att det timanställda cafébiträdet lättare ska kvalificera sig till a-kassan. De är till för att den frilansande kulturarbetaren med f-skatt ska få ökade möjligheter till a-kassa. De är till för att barnfamiljen ska ha råd att bo kvar istället för att behöva sälja huset.

Vi tillför även medel till den aktiva arbetsmarknadspolitiken för att möta en ökande arbetslöshet. Arbetsförmedlingen får ökade förvaltningsresurser för att hantera varsel och fler nya arbetssökande. Vi tillför även medel för att fler arbetslösa ska kunna få stöd genom arbetsmarknadspolitiska program som till exempel arbetsmarknadsutbildning. Vi förlänger maxtider i flera befintliga åtgärder, och satsar även på nya – till exempel genom bidrag till kommuner för att ge sommarjobb till ungdomar.

Vi tror på det starka samhället. Tillsammans tar vi oss igenom det här.

Johan Andersson (S), riksdagsledamot från Motala