Svar på "Vi kräver en förändring i vår välfärd – och det nu" (22/1)
Låt mig vara tydlig – ingen har gått bort i ensamhet på Nämndemansgatan. Vi har dedikerad personal för respektive avdelning och vi kommer att svara Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gällande de anmälningar som inkommit.
I början av en uppstart kan det upplevas som rörigt. Men det ska inte gå ut över de boende och jag har stor förståelse för att närstående haft synpunkter på uppstarten. Vi har en nära och god dialog med anhöriga och försöker fånga upp de synpunkter som finns i syfte att förbättra verksamheten.
Vi har en bra arbetsmiljö på Nämndemansgatan och vi har inte fått några signaler om att den inte ska vara det. Verksamhetschefen kommer att ha tätare möten med medarbetarna för att fånga upp eventuella brister. Samverkansmöten med facket kommer att äga rum för att säkerställa en god arbetsmiljö på verksamheten.
Vi hyr idag sjuksköterskor från kommunen och känner oss trygga med att verksamheten är patientsäker men kontinuiteten kan bli bättre. Samtidigt är det så – som artikelförfattarna säkert känner till – att det är brist på sjuksköterskor inom äldreomsorgen och tyvärr är även vi drabbade av det. Ambitionen är att ha egna sjuksköterskor och vi jobbar aktivt med rekrytering av dessa. Det är en utmaning – inte bara för oss utan för omsorgen i stort.
Jag har i närtid haft möte med socialchefen, hennes biträdande och socialnämndens ordförande Maths Andersson (L) där vi har diskuterat utmaningarna som funnits och vilka åtgärder som vidtagits. Jag föreslog själv för Maths Andersson att vi från Attendo gärna deltar på ett nämndmöte och beskriver vilka utmaningar vi stått inför samt hur vi fortsätter arbetet med att säkerställa en god omsorg på Nämndemansgatan.
Nämndemansgatan har en trygg och bra verksamhet. Våra medarbetare gör sitt yttersta varje dag för att överträffa förväntningar och under pandemin har vi omfattande restriktioner för att motverka smittspridning. Vi genomför dagliga hälsokontroller av samtliga medarbetare som innebär temperaturtagning och kritiska frågor om allmäntillstånd inför varje arbetspass.
Våra medarbetare bär munskydd och visir vid alla vårdnära omsorgsmoment. Vi undviker att de boende samlas i dagrum och kök och försöker, i den mån det går att måltider ska intas i de boendes lägenheter. Vi möblerar om i dagrum och gemensamma utrymmen så att avstånd kan respekteras och vi uppmanar medarbetarna att följa myndigheternas råd och rekommendationer utanför arbetstid.
Min förhoppning är att Nämndemansgatan fortsatt förblir ett tryggt hem och en attraktiv arbetsplats. För det krävs mer samarbete mellan det offentliga och privata, inte mindre.