Ett tryggare Motala kräver många bollar i luften

Motala ska vara en trygg plats för alla att bo i.

"I grunden handlar det om en stark välfärd, där alla barn klarar skolan och kan gå vidare till utbildning och/eller arbete" skriver Socialdemokraterna i Motala.

"I grunden handlar det om en stark välfärd, där alla barn klarar skolan och kan gå vidare till utbildning och/eller arbete" skriver Socialdemokraterna i Motala.

Foto: Peter Calén

Debatt2022-08-22 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den utveckling som vi alla ser runt om i vårt land med växande gängkriminalitet och otrygghet måste motarbetas. Det skulle vara naivt att tro att kriminalitet inte kan få fotfäste även här i Motala. Att arbeta förebyggande är därför avgörande.

Grunden för ett tryggt samhälle är att alla känner trygghet i vardagen, i hemmet, på arbete och i skolan. Vi vill se en stark samverkan mellan de kommunala verksamheterna, föreningslivet och den idéburna sektorn för att främja det trygghetsskapande arbetet. 

Ett faktum som inte går att bortse ifrån i arbetet för trygghet är att alla inte är trygga i sitt eget hem. Våld i nära relationer är ett allvarligt problem som samhället behöver kraftsamla mot. Stärkt satsning på IOP-avtal med de organisationer som arbetar mot våld i nära relationer och för att stötta våldsutsatta är en prioritering för oss Socialdemokrater. I kombination med det vill vi se ökad samverkan mellan kommunen, frivillig organisationerna, Polisen och regionens hälso- och sjukvård. Målsättningen ska vara att alla som utsätts för våld ska få det stöd som de behöver.

För att motverka segregation vill vi att kommunen med Bostadsstiftelsen Platen i spetsen ska arbeta aktivt med bostadsbyggande för att möjliggöra blandad bebyggelse. Byggtakten behöver öka och planeringen av bostadsområden ska ske med motverkande av segregation som ett viktigt fokus. Här är det avgörande att Platen förblir en stiftelse och pengarna går till hyresgästerna och deras bostadsområden, så att pengarna inte används för att finansiera investeringar i de kommunala verksamheterna.

Samtidigt behöver hela samhällsplaneringen genomsyras av ett trygghetstänk. Otrygghet kan uppstå på olika sätt och därför är det viktigt att kommunen i planering av belysning, mötesplatser och grönområden har med den aspekten. Otrygghet som kan förebyggas ska förebyggas. Därför vill vi se över kommunens belysning och upprätta trygghetskameror på platser som upplevs otrygga av Motalabor. 

När det kommer till kriminalitet så går det inte att bortse från att segregation i bostadsområden och i skolor är bidragande faktor. Vill vi förebygga att gängkriminaliteten får ett fäste i Motala behöver vi agera innan den får det. I grunden handlar det om en stark välfärd, där alla barn klarar skolan och kan gå vidare till utbildning och/eller arbete. Det handlar om att det finns ett starkt förenings- och kulturliv som har uppbackning från kommunen. Samtidigt är det avgörande att de som idag står utan arbete får möjligheten att komma i arbete, där är vuxenutbildning nyckeln för att människor ska kunna få den kompetens de behöver för att få ett arbete. 

Att skapa ett tryggare Motala handlar om att ha flera bollar i luften samtidigt. Det går inte att bortse från otryggheten människor känner i sitt hem, när de går till mataffären eller den som kommer av en bristande framtidstro. En aktiv bostadspolitik tillsammans med en handlingskraftig arbetsmarknads- och skolpolitik är nyckeln till att bygga framtidstro och trygghet. Det tar dock inte stopp där, utan behoven är många och flerfaldiga. 

Vi Socialdemokrater vet att det endast går att skapa ett tryggt samhälle om samhället är starkt och håller ihop. Oavsett var du bor, var i livet du är eller vem du är ska du kunna känna dig trygg i din tillvaro. Tillsammans kan vi göra vårt Motala tryggare!