Svar på "Dricksvattnet håller hög kvalitet", 25/2.
I ett debattinlägg i MVT försvarar Vätternvårdsförbundet återigen länsstyrelsens beslut att tillåta dränering av Karlsborgs PFAS-förorenade flygplats. Vätternvårdsförbundet är en medlemsförening där de som påverkar Vättern med utsläpp är betalande medlemmar.
Även Försvarsmaktens representanter sitter i Vätternvårdsförbundets styrelse. Men detta har tidigare inte hindrat Vätternvårdsförbundets medarbetare att hålla sig till fakta. Till exempel yttrade sig Vätternvårdsförbundet 3 juni 2019 angående dränering av flygplatsen: ”Att öka utsläppen långsiktigt som här planeras motverkar miljömålen och går emot vattendirektivet (5 kap. 4 § Miljöbalken).”
Men nu agerar Vätternvårdsförbundet som Försvarsmaktens förlängda arm. Utan att bry sig om geohydrologisk expertis, t.ex. Statens geotekniska institut, påstår Vätternvårdsförbundet att ”mängden PFAS som idag släpps ut via Kärnebäcken till Vättern förväntas minska” när dräneringen kommer igång. Vätternvårdsförbundets ledning försöker utmåla sänkningen av grundvattennivån som ”en inledning till sanering av hela flygplatsområdet.”
Detta är felaktig information. Vätternvårdsförbundets ledning kan inte ha studerat det omfattande faktaunderlag som finns i ärendet. Obestridliga fakta är nämligen, att mängden PFAS-haltigt vatten som försvaret vill pumpa ut i Vätterns vattenskyddsområde, kommer att öka när de nya dräneringsledningarna är på plats. Den underdimensionerade reningsanläggning, som föreslås för en liten del av flygfältet, kommer inte att hjälpa. PFOS-halter högt över miljökvalitetsnormen kommer att spridas till Bottensjön och Vättern.
Vätternvårdsförbundet skriver att ”stegvisa förbättringar” måste tillåtas innan det finns en ”komplett lösning”. Allt kan inte ”lösas på en gång”. Självfallet är det så. Men arbetet kan inte ske planlöst och särskilt inte med ingrepp som förvärrar situationen.
Ett första steg i en genomtänkt saneringsplan bör vara att åtgärda de värst förorenade platserna med extremt höga gifthalter. Att börja dränera flygfältet och sänka grundvattennivån, utan att först sanera de kraftigt förorenade platserna inom och intill dräneringsområdet, är ett stort steg åt fel håll.
Sedan sex-sju år tillbaka har de ansvariga för flygplatsen känt till att PFAS-gifter läcker ut i vår dricksvattentäkt. Försvarets enda intresse tycks vara att dränera det vattensjuka flygfältet så att landningsbanan kan renoveras och flygövningarna femdubblas. Försvaret vill genomdriva detta i konflikt med de intressen som värnar Vättern som dricksvattentäkt och Natura 2000-område.
Vätternvårdsförbundet försvarar ett olyckligt och felaktigt beslut. När förbundets ledning skaffat sig en djupare kunskap om problematiken hoppas vi att Vätternvårdsförbundet ska återgå till sin miljöövervakningsroll och värja sig från påtryckningar från snäva medlemsintressen.
Elisabeth Lennartsson, ordförande Aktion Rädda Vättern