Vart tar jämställdhetspolitiken vägen?
Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina liv. Området omfattar bland annat frågor om makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet. (Regeringskansliet).
Den 1 januari 2018 inrättades Jämställdhetsmyndigheten, efter betänkandet Mål och myndighet (SOU 2015:86). Sverige har under lång tid diskuterat att det behövs en jämställdhetspolitik som ska drivas med tyngd och långsiktighet. Vidare en myndighet som följer upp och sprider kunskaper till medborgare, organisationer, myndigheter med mera.
Jämställdhetsmyndighet arbetar med, här några exempel:
Ohälsa som har med det ojämställda samhället att göra.
Sjukskrivningarna i offentlig sektor.
Skillnaderna mellan flickors och pojkars skolresultat.
Sexuella trakasserier som är en del av unga flickors vardag.
Mäns våld mot kvinnor.
Kunskap och utbildning.
Lista kan bli mycket lång.
I den budget som ”vann” 2018-12-13, finns förslag från Moderaterna och Kristdemokraterna att lägga ned Jämställdhetsmyndigheten.
Ett stort svek mot väljarna, det var den tredje viktigaste frågan på valdagen (DN 2018-10-27).
I Svenska Dagbladet 2018-12-15 tar debattörerna upp ett uppdrag som myndigheten har, att samordna och utveckla ett utökat verkningsfullt förebyggande arbete mot mäns våld. Utöver det mänskliga lidandet så kostar mäns våld mot kvinnor 43 miljarder per år i Sverige, (Europeiska jämställdhetsinstitutet, EIGE 2017). Sätt denna summa i relation till M- och KD- budgeten som ger anslag på omkring 40 miljoner till myndigheten. Tanken är att pengarna ska stå för avvecklingskostnader under 2019, så att myndigheten helt kan läggas ner 2020 (Göteborgs-Posten 2018-12-13).
Vad jag förstår har vi inte fått, eller om vi någonsin får, något svar på vad som händer om myndigheten läggs ned. Vad händer med alla insatser och expertis? Jag efterfrågar en konsekvensanalys och ställer samtidigt frågan: Ska jämställdhet förminskas till en åsiktsfråga istället för en kunskapsfråga och som man uttrycker sig idag, ”alltså seriöst”, menar ni (M + KD) allvar?
Cari Rylander (L)