Den nuvarande majoriteten har ärvt en stor underhållsskuld i Motala kommun. Sedan några år arbetar vi därför systematiskt med att återställa kommunens anläggningar.
Detta gäller bland annat kommunens gator. I mitten av 90-talet erhöll tekniska nämnden 10 miljoner kronor i maj månad ett år för beläggningsunderhåll, tack vare ett stort överskott i nämnden året innan. Det resulterade i att man drog ner på beläggningsunderhållet de följande åren. Ett år lade kommunen beläggningar för så lite som 0,6 miljoner kronor.
När det blev maktskifte i Motala kommun för första gången på många år 2006 låg budgeten för beläggningsunderhåll på 2 miljoner kronor. Den nya majoriteten Nystart Motala ökade raskt budgeten till 7 miljoner kronor per år. När det återigen blev maktskifte 2018 ökade vi underhållet först till 10 miljoner kronor per år, för att året därefter uppgå till 15 miljoner kronor per år. De flesta huvudgatorna är nu i ett gott skick. Nu är det villagatornas och trottoarernas tur. Nästa år ökas budgeten till 23 miljoner kronor.
Även belysningsstolparna behöver bytas i stor utsträckning. Efter en inventering för några år sedan fick dåvarande tekniska nämnden göra en ombudgetering mitt under budgetåret för att göra akuta åtgärder, då vissa elskåp var så sönderrostade att de därmed var öppna för tillträde. Nu har vi en långsiktig plan där vi byter belysningsarmaturer och elskåp för 5 miljoner kronor per år. I år genomförs bl a ett större utbyte av belysningsstolpar Brunnsviksområdet. Nästa år ökas budgeten till 8 miljoner kronor. Även broar och lekplatser kräver reinvesteringar. Nästa år med 2,7 respektive 3,3 miljoner kronor.
På fastighetssidan har vi sett en liknande utveckling. I början på 2000-talet låg budgeten för fastighetsunderhåll på 3 miljoner kronor per år. Under årens lopp har flera fastigheter som byggdes på 60- och 70-talen rivits, som till exempel Strömsborg, Vätterliden, Mossenskolan och Råssnässkolan. Innevarande år uppgår underhållsbudgeten till totalt 51 miljoner kronor. Exempel på genomfört utvändigt underhåll är till exempel Gamla Folkets hus. Andra objekt är Strandvägen hus D som får nytt liv för särskilt boende, Samuelsbergshemmet till vilket alla korttidsboenden koncentreras till och förskolan Sagomossen som är en reinvestering och tillbyggnad.
Inventeringar har nu skett av kommunens gator, belysning, broar och fastigheter som visar vad underhållsbehovet är. Utifrån dessa inventeringar har vi nu en långsiktig planering för att underhålla kommunens investeringar så att de bibehåller sitt värde och funktion.
Philip Assarsson (M)
Gruppledare
Erik Forslund (KD)
Gruppledare
Sara Ankarberg (L)
Gruppledare