Elkrisen i syd hotar hela Sveriges matproduktion

Vi efterfrÄgar ett snabbt hanterande av ett omfattande högkostnadsskydd sÄ att vi kan ta oss igenom denna vinter, skriver LRF.

Vi inom LRF vÀlkomnar att vÄra lÀnsstyrelser lyfter fram hur viktig livsmedelsproduktionen i södra Sverige Àr för hela Sveriges konsumenter, skriver debattörerna.

Vi inom LRF vÀlkomnar att vÄra lÀnsstyrelser lyfter fram hur viktig livsmedelsproduktionen i södra Sverige Àr för hela Sveriges konsumenter, skriver debattörerna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-10-21 19:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I de tvĂ„ elomrĂ„dena med högst elpriser – SE3 och SE4 – ligger cirka 90 procent av den svenska livsmedelsproduktionen. Den energikris vi har i syd Ă€r en potentiell risk för hela landet. DĂ€rför vill LRF ha snabba och effektiva Ă„tgĂ€rder av politiken för att sĂ€kra den svenska matproduktionen.

LRF:s medlemsföretag Àr en del av lösningen pÄ framtidens utmaningar. Vi producerar livsmedel, biomassa, energi och mycket annat som samhÀllet behöver. Men det kostnadslÀge vÄr nÀring befunnit sig i under det senaste Äret gör att företagen inte kan göra de investeringar som behövs. En del företag riskerar inte att överleva alls.

Redan i november förra Ă„ret flaggade LRF för att Sverige var pĂ„ vĂ€g in i en kostnadskris. DĂ„ hade kostnaderna för Sveriges bönder ökat med 4 miljarder pĂ„ Ă„rsbasis. Enligt LRF:s berĂ€kningar har kostnaderna ökat till 10 miljarder samt ytterligare 2 miljarder efter den senaste rĂ€ntehöjningen. Det har bland annat redan lett till höga matpriser och att livsmedelsproducerande vĂ€xthusföretagare stĂ€ngt ner sin verksamhet pĂ„ grund av höga energipriser. 

Om inte elsituationen löser sig inom kort riskerar vi Ă€nnu högre matpriser och fler nedlagda företag, konstaterar LĂ€nsstyrelserna i Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmars, Blekinges, SkĂ„nes, VĂ€stra Götalands och Hallands lĂ€n i en gemensam bedömning av elsituationen i södra Sverige. LĂ€nsstyrelserna efterfrĂ„gar Ă€ven handlingskraft i frĂ„gan om bland annat högkostnadsskydd för el för att företag ska överleva och kunna ta rationella beslut.

Vi inom LRF vÀlkomnar att vÄra lÀnsstyrelser lyfter fram hur viktig livsmedelsproduktionen i södra Sverige Àr för hela Sveriges konsumenter. Vi vÀlkomnar ocksÄ att LÀnsstyrelserna sÄ tydligt pekar pÄ vilka oerhörda risker som finns för den svenska maten med fortsatt höga prisnivÄer.

LRF efterfrÄgar dÀrför:

* Ett snabbt hanterande av ett omfattande högkostnadsskydd sÄ att vi kan ta oss igenom denna vinter.
* En uppdaterad livsmedelsstrategi som möjliggör en ökad sjÀlvförsörjningsförmÄga av livsmedel och ökad sjÀlvförsörjning av insatsvarorna som till exempel mineralgödsel.
* Genomför LRFs energipaket som skulle ge ytterligare 50 terawattimmar energi frÄn framförallt sol och bioenergi.

Nu behöver vi politikens hjĂ€lp för att fortsĂ€tta kunna vara den framtidsnĂ€ring som vi faktiskt Ă€r och fortsĂ€tta leverera mat till Sveriges invĂ„nare i bĂ„de kris och fredstid. Ge oss förutsĂ€ttningarna – sĂ„ lovar vi att leverera!