Ekologisk mat Àr innovativ och framtidssÀker

"Kalorier, nÀringsÀmnen och vad vi odlar Àr viktigare Àn hur mÄnga kilo rÄvara som odlas" skriver debattskribenterna.

"PÄ ekogÄrdar produceras sÄ mycket MER totalt sett, inte enbart en funktion (mat) pÄ varje hektar" skriver debattskribenterna.

"PÄ ekogÄrdar produceras sÄ mycket MER totalt sett, inte enbart en funktion (mat) pÄ varje hektar" skriver debattskribenterna.

Foto:

Debatt2022-01-21 15:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den 19/1 publicerades en ledare av Joakim Broman som handlar om en nyligen publicerad studie av ekonomer pĂ„ Lunds universitet om att ekologisk odling Ă€r mindre hĂ„llbart. Broman menar Ă€ven att eko-lantbruket Ă€r ”förlegat” och teknikfientligt. Men, varken ekonomer eller ledarskribenter har lika god förstĂ„else för ekologiskt lantbruk som vi ekobönder som dagligen ser resultatet av vĂ„rt innovativa arbete. 

Problemet Àr att studien har en felaktig grundförutsÀttning, nÀmligen att man utgÄr frÄn kilo rÄvara, snarare Àn vad som produceras och vad som hÀnder med den rÄvaran.
- Kalorier, nÀringsÀmnen och vad vi odlar Àr viktigare Àn hur mÄnga kilo rÄvara som odlas. LÀgre skördar behöver inte betyda mindre mat!
- Vi slÀnger 30 procent av maten, hypotetiskt skulle vi kunna minska skördarna med 30 procent. Globala studier visar Àven att vi producerar gott nog om kalorier och nÀringsÀmnen redan idag, problemet Àr snarare den ojÀmna fördelningen.
- Ingen skog skövlas för att göra plats Ät extensiva, ekologiska kretsloppsjordbruk. Skog skövlas runt om i vÀrlden för att odla foder Ät intensiva djurindustrier dÀr bÄde djuren och miljön blir lidande. VÄra ekologiska gÄrdar bygger i stÀllet pÄ mer lokala kretslopp dÀr antalet djur anpassas till tillgÀnglig areal bete och odling.
 

PÄ ekogÄrdar produceras sÄ mycket MER totalt sett, inte enbart en funktion (mat) pÄ varje hektar, utan Àven biologisk mÄngfald, rent vatten och mer kol och mikroliv i jordarna. PÄ sÄ sÀtt möjliggör vi ekolantbrukare att vi Àven i framtiden har friska, jordar som myllrar av liv och mÀngder med nyttoinsekter som bin och nyckelpigor.
Forskning som utgĂ„tt frĂ„n frĂ„gan “blir det tillrĂ€ckligt med mat med endast ekologiskt lantbruk?” visar att ja, det blir tillrĂ€ckligt med mat om vi Ă€ven:
- SlÀnger mindre mat
- LÄter djuren framför allt Àta grÀs och restprodukter
- Odlar en större mÄngfald av nÀringstÀta grödor i vÄra vÀxtföljder
Köp dÀrför ekologisk mat med gott samvete och stötta en innovativ och framtidssÀker matproduktion som sker utan gifter och i samklang med naturen!