Ekeblad: Dörrarna Àr redan stÀngda

Östergötland lĂ„g i bottenskiktet vad gĂ€ller vĂ„rdtillgĂ€ngligheten lĂ„ngt innan Covid-19. Skyll inte pĂ„ pandemin, utan ta ert ansvar, vĂ€djar Matilda Ekeblad (M) till Torbjörn Holmqvist (S) med flera.

Östergötland lĂ„g i bottenskiktet vad gĂ€ller tillgĂ€ngligheten till vĂ„rd lĂ„ngt innan Covid-19, skriver Matilda Ekeblad (M).

Östergötland lĂ„g i bottenskiktet vad gĂ€ller tillgĂ€ngligheten till vĂ„rd lĂ„ngt innan Covid-19, skriver Matilda Ekeblad (M).

Foto: Muf

Debatt2021-07-01 18:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ "Matilda Ekeblad slĂ„r in öppna dörrar" 1/7. 

NĂ€r jag kritiserar de lĂ„nga vĂ„rdköerna till ungdomshĂ€lsan och BUP, samt efterlyser en generalplan för ökad tillgĂ€nglighet, tycker företrĂ€dare för Koalition för Östergötland att jag slĂ„r in öppna dörrar. 

Problemet Ă€r just att dörrarna redan Ă€r stĂ€ngda. De Ă€r stĂ€ngda för barn och unga i behov av vĂ„rd i Östergötland. Att exempelvis endast 5,3 % av barn och unga i behov av vĂ„rd hos BUP fĂ„r sin utredning pĂ„börjad inom 30 dagar vĂ€ljer Torbjörn Holmqvist (S) med flera att inte ens kommentera. Inte med ett ord. Inte att han beklagar det. Inte med nĂ„gon beskrivning över hur det arbetas för att komma till rĂ€tta med det. Ingenting. 

Torbjörn Holmqvist, nĂ„s inte du av de hjĂ€rtskĂ€rande berĂ€ttelserna, direkt frĂ„n barn och unga eller – som oftast – frĂ„n deras oroliga anhöriga, som jag och mina partikollegor fĂ„r ta del av? Även om du verkar tycka att min kritik Ă€r obefogad, vad har du att sĂ€ga till de barn och unga som vĂ€ntar i vĂ„rdkö? Till de familjer vars fungerande vardag Ă€r satt pĂ„ vĂ€nt? Jag tror att det Ă€r en klen tröst att det hĂ€nvisas till ett arbete som pĂ„gĂ„r nĂ€r resultaten sĂ„ fullstĂ€ndigt uteblir för de berörda. 

Vi Ă€r alla medvetna om pandemin och dess effekter. Men faktum Ă€r, Ă€ven om S-ledningen inte vill kĂ€nnas vid det, att Östergötland lĂ„g i bottenskiktet vad gĂ€ller tillgĂ€ngligheten till vĂ„rd lĂ„ngt innan nĂ„gon av oss hade hört talas om Covid-19 överhuvudtaget. SĂ„ snĂ€lla, skyll inte pĂ„ pandemin, utan ta ert ansvar. Ta ert ansvar gentemot dessa barn och unga i behov av vĂ„rd. De förtjĂ€nar en bĂ€ttre start i livet Ă€n att bli förpassade till en vĂ„rdkö och under tiden bara mĂ„ sĂ€mre och sĂ€mre.

Jag och Moderaterna kommer att fortsÀtta kÀmpa för en bÀttre tillgÀnglighet till vÄrden. Inte minst för barn och unga.