Ungdomar som redan hade psykiska besvär innan pandemin, kommer må allt sämre. Detta är vad som måste göras politiskt för att vi unga ska må bättre.
För det första måste vi som samhälle ta tag i att avstigmatisera samtal om psykisk (o)hälsa och låta barn och unga få hjälp även med detta. Vi föreslår att varje barn och ungdom ska genomgå en hälsoundersökning hos en kurator. Detta ska, precis som när man väger och mäter sig hos skolsköterskan, vara ett sätt för vården att tidigt kunna kartlägga hälsoproblem. Dessutom bidrar detta till att det blir mindre stigmatiserande att prata med en kurator, eftersom alla gör det.
För det andra vill vi att de som söker vård för psykisk ohälsa ska mötas av personal med rätt kompetens. Det blir ytterligare en påfrestning att möta personal som inte har kompetensen att hantera en person med exempelvis ångestrelaterade symtom vilket kan förvärra situationen. Att söka vård ska inte heller leda till att man blir slussad mellan olika instanser, utan du ska få hjälp redan på vårdcentralen. Därför vill vi att varje vårdcentral ska ha minst en anställd psykolog eller ett vårdavtal med en privatpraktiserande psykologmottagning.
För det tredje vill vi underlätta för alla ungdomar i länet att söka sig till en ungdomsmottagning, oavsett om man bor i Linköping eller Valdemarsvik. Ungdomsmottagningen är viktig av flera anledningar, dels för att ungdomar ska kunna få råd och svar på frågor men även tillgång till samtalsstöd. Därför vill vi införa mobila ungdomsmottagningar som kan komma till de platser där fasta mottagningar inte finns.
För det sista vill vi inrätta ett system med “psykambulanser”. När man mår riktigt dåligt, är det extra viktigt att träffa någon med rätt kompetens för att hantera det tillstånd man befinner sig i. De flesta kan första hjälpen, men få vet hur man hjälper någon som vill ta sitt liv. Tyvärr möts många som idag försöker avsluta sitt liv av poliser istället för vårdpersonal. Att vid tillstånd som psykos, grav ångest, eller vid ett självmordsförsök mötas av polis kan snarare förvärra situationen då individen kan få känslan av att denne gjort något kriminellt. Så kallade suicidlarm ska resultera i att du blir vårdad, inte att poliser kommer och knackar på din dörr.
Barn och unga mår allt sämre och Region Östergötland ligger efter i det arbetet. De flesta skolor har kuratorer, men dessa står utan de verktygen de faktiskt behöver för att göra det livsviktiga arbete de skulle kunna göra. Människor söker redan vård när de mår dåligt, men de behöver också bli bemötta av rätt vård. Därför vill vi att Region Östergötland och länets kommuner tar frågan om psykisk ohälsa på allvar. Vi tror att dessa förslag är ett steg i rätt riktning för att möta den negativa utvecklingen och börja motverka en av vår tids största folksjukdomar.