Det påverkar inte vår ståndpunkt

Att den viktiga frågan om fjärrvärmen i Vadstena kommun både väcker debatt och engagemang från våra kommuninvånare är högst förståeligt.

Debatt2022-01-02 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt oss börja med att rätta ut några frågetecken, Solör som idag levererar fjärrvärmen i Vadstena är inget lokalt litet bolag utan har sitt säte i Schweiz, Vadstenas fjärrvärmekunder betalar ett av landets högsta priser för fjärrvärme. Monopol och privat ägande är sällan en bra kombination!

Vi tog i kommunstyrelsen ett enhälligt beslut 2020-03-04 om uppsägning av då gällande avtal med Solör då det fanns ett avtal mellan Vadstena kommun och dåvarande Gotlands Energi ”vilkets avtal Solör har övertaget” att kommunen efter 20 år hade rätt att lösa ut fjärrvärmeverket till ett överenskommet pris.

En överenskommelse Solör som vi ser det inte har hedrat!

Att vi i oppositionen inte har haft samma underlag som majoriteten ser vi som högst anmärkningsvärt! Men det påverkar inte SD Vadstenas ståndpunkt i frågan, där vi tydligt sätter ner foten. Under allt för många år har Vadstenas fjärrvärmekunder fått betala ett överpris som gått till vinster i utländska ägares fickor!

Om MSE Mjölby Svartådalen Energi AB tillsammans med Tekniska verken i Linköping är den bästa lösningen kan vi i dagsläget inte svara på! Men det finns en hel del enligt oss som talar för att den lösningen hade varit bra för Vadstena och dess fjärrvärmekunder, detta bolag är tillskillnad ifrån Solör ägt utav Linköpings och Mjölbys kommuner vilket ger en helt annan transparens än vad ett bolag med utländska ägare ger, och vi är också tämligen säkra på att kostnaden för Vadstenas fjärrvärmekunder skulle komma till en mycket mera rimlig nivå.

Vi ser som vår främsta uppgift att se till Vadstenas bästa! Vi bedömer att en ny fjärrvärmeleverantör med normala marknadsmässiga priser och gärna en så lokal aktör som möjligt är vad som främja Vadstenas kunder mest.