I sin insändare frågar sig Elisabeth Lennartsson och hennes uppdragsgivare Aktion Rädda Vättern: ”Hur seriöst är det nya förslaget till gruvbrytning i Norra Kärr?”
Svaret på frågan den frågan är enkel: Det nya förslaget är väldigt seriöst. Därför är det viktigt att de nya förutsättningarna för projektet på ett ordentligt sätt presenteras i sådan form att myndigheter kan fatta ett välinformerat beslut. Detta arbetar bolaget intensivt med just nu och är ett arbete som ställer långt högre krav på bevisbörda och vetenskaplig grund än att diverse spekulationer i olika debattartiklar.
Igen påminner vi ARV om att en bearbetningskoncession inte innebär något ”tillstånd att bryta upp berget”. En bearbetningskoncession enligt minerallagen ger bara en ensamrätt till koncessionsområdet. Etableringen av en gruva kräver däremot tillstånd enligt 9 och 11 kap. miljöbalken, således den senare miljötillståndsprövningen.
Denna kronologi är viktig eftersom den visar på en logisk utvecklingsprocess för den här typen av projekt. Genom att säkra ensamrätt till ett projekt kan man motivera att investera riskkapital för att gradvis förbättra planerna tills beslut tas om att ansöka om tillstånd för att starta verksamheten. Skillnaden i Norra Kärrs fall blir att GREENNA Mineral trots osäkerhet kring ensamrätt, valt att fortsätta investera i utveckling och forskning med resulterande förbättrade planer.
Att ARV försöker ta åt sig äran av att ha tvingat fram de nya bättre planerna visar på bristande perspektiv. I realiteten hade dessa planer med största sannolikhet kunnat presenteras snabbare om bolagets ensamrätt stått fast sedan 2013 med ohindrade möjligheter att investera i utveckling och förbättring av projektet.
Vi lever i en föränderlig värld vad det gäller tillståndsprocesser. Nästa år väntas förslag från regeringen på hur det kan tydliggöras att Natura 2000-prövning inte skall ske i samband med beslut om bearbetningskoncession. Likaså får nästa mandatperiods regering resultatet av den offentliga utredning som ser över nuvarande regelverk för att säkerställa en hållbar försörjning av den typ av produkter som kan utvinnas från Norra Kärr.
I Grönland infördes nyligen en ny lag av den regering som kom till makten efter en valkampanj för att förbjuda uranbrytning, vilket stoppar ett av de största projekten i världen för sällsynta jordartsmetaller. Man förbjuder utveckling av alla fyndigheter där uranhalten är över 100 ppm, en nivå som ironiskt nog är nära 10 gånger högre än halterna i Norra Kärr.