Anledningen till beslutet är ett skriande behov av välutbildad arbetskraft både i kommun och näringsliv.
I slutet av 1990-talet fick undertecknad av dåvarande kommunchefen Bo Nilsson i uppdrag att bygga upp ett sådant campus. En första kontakt togs med Linköpings universitet, där man var kallsinnig till förslaget, då man nyss hade misslyckats med ett liknande projekt riktat mot småkommunerna i södra länsdelen. Dessutom var man i full färd med att bygga upp Campus Norrköping.
Istället kontaktade jag Örebro universitet som bedrev distansutbildningar i ekonomiämnen. Tekniken var videokonferens.
Jag bjöd in dessa lärare till Carlsund utbildningscentrum, som insåg att detta var rätt plats för deras kurser. Min affärsidé var att kurserna skulle gå på halvfart för att kursdeltagarna samtidigt med sina studier skulle kunna arbeta hel- eller deltid. Kurserna hade klar relevans för kommun och lokalt näringsliv.
Samverkan med Örebro universitet resulterade bland annat i hela program för både socionomer och sjuksköterskor.
Via Högskolan Väst fick vi inledningsvis Systemvetenskapliga programmet och kurser som juridisk översiktskurs och kurser i kommunalrätt. I synnerhet översiktskursen var under flera omgångar mycket populär och då inte minst bland studenter från Linköping som reste till Motala en kväll i veckan och som tack vare halvfarten kunde varva in den i sina ordinarie heltidsstudier. Upplägget var dock mindre populärt hos ledningen för LiU.
Efter några års utvecklingsarbete inbjöds Motala att, som enda primärkommun, ingå i KK-stiftelsens fleråriga projekt för utveckling av högskoleutbildningar på distans. Här knöts viktiga kontakter. Bland annat erbjöds vi samtliga lärarprogram från Karlstads universitet. Högskolan i Gävle startade utbildningar för förskollärare med inriktning naturkunskap. Den kallades i prospekten för ”Motalamodellen”, vilket kändes smickrande.
Totalt hade jag under åren samverkan med 18 universitet och högskolor. Undervisningen skedde via videokonferens och/eller datorbaserad med månatliga kvällsträffar här i Motala, då respektive lärare reste hit och personligen träffade sina kursdeltagare.
Alla tentamina ägde rum på Carlsund utbildningscentrum. År 2003 hade Motala 997 hel- och deltidsstudenter. Kommunal kostnad för dessa utbildningar var under alla år 0 kronor. Det politiska stödet gavs av dåvarande kommunalrådet Johan Andersson (S).
Av detta kan man dra slutsatsen att det finns fler universitet att samverka med än Linköpings. Även universiteten i Örebro och Karlstad kan rekommenderas! Jag önskar den politiska ledningen ett varmt lycka till med detta viktiga ärende.
Per de Faire, tidigare ansvarig för högskoleutbildningarna i Motala