Det är tufft nu - prioritera för din och allas framtid

Höjd låneränta, höga elpriser orsakade av Putins krig och en gemensam europeisk elmarknad och brister i ledningsnätet samt höga bränslepriser gör att många måste prioritera om.

Vi kan få bättre miljö och klimat nu om vi slutar leva i överflöd och ställer in sådant som inte är nödvändigt för våra liv, genom omprioriteringar som gynnar både egen ekonomi och en långsiktigt hållbar framtid, skriver Anders Wennerblad. På bilden sätter kvinnan upp tätningslister.

Vi kan få bättre miljö och klimat nu om vi slutar leva i överflöd och ställer in sådant som inte är nödvändigt för våra liv, genom omprioriteringar som gynnar både egen ekonomi och en långsiktigt hållbar framtid, skriver Anders Wennerblad. På bilden sätter kvinnan upp tätningslister.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-10-10 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste spara till det som är viktigt. Kanske inte de rika som vill ha sänkt skatt och mindre bidrag till de som har det svårt. Men många måste ändra sina liv en hel del. Nu har låneräntan legat på 0 procent och även på minus en tid. Kanske skulle man ha sparat då i stället för att överkonsumera?  

Kanske skulle man ha byggt en mindre villa med solpaneler i stället för stor lyx med pool? Gjort en blomsteräng, inte robot-klippa. Du kan cykla, gå eller åka kollektivtrafik. Ha en bil, inte två per familj. Samåka. Avstå konferens i Italien. Gynna inhemska näringsidkarna på gång- eller tågavstånd. Handla lokalt, inte i Ullared. Laga – inte kasta.


Prioritera bort att flyga för att bada eller att åka bil till fjällen för att åka skidor på konstsnö. Snökanoner drar stora mängder el och vatten till snötillverkningen tas från sjöar och myrar. Där nu biologiska mångfalden är starkt hotad. Politikerna där bryr sig inte då arbetstillfällen är viktigare än en hållbar framtid för naturen och oss alla. Så är fallet i Sälen där jag känner en person som i fjärde generationen har en gård som drabbats av myrarnas utarmning och den helt vansinniga nya flygplatsen där man ska pumpa in folk från kontinenten och Danmark för att fara omkring med snöskoter och förorena med avgaser och buller och köra sönder i naturen. 

Helikoptrar i norra fjällen har blivit vanligare. Skidåkare flygs upp på toppar av fem olika firmor i Kebnekaise. Här har jag många år vandrat och gått på skidturer i ljudlös underbar natur. Renägare och många andra har klagat utan framgång då EU gett klartecken för helikoptrar. Svenska myndigheter och politiker kan tydligen inte påverka. 

”Sista chansen turismen” har exploderat. Den lockar turister till många av världens hotade världsarv. Reklam som: Flyg till Maldiverna innan öarna sjunker, Se isbjörnar innan dom dör ut och all is är borta. Och flyg med jumbojet till norra Finland med en övernattning har ökat. Träffa tomten.  Åk skoter innan snön är borta. Klappa en ren och flyg hem igen. Ska det tillåtas? Politiker; visa handlingskraft och sätt stopp! Och inte ska vi fortsätta bygga på våra jordbruksmarker! Mat behövs lokalt.


Och så är det ytterst tveksamt om det i en klimatkris och för många ekonomisk kris med ökade klyftor överhuvudtaget ska vara ok att åka runt och leka med vattenskotrar och ribb-båtar i vår känsliga skärgård. Det stör och förstör natur och vattenkvalité och är dyrt. Man far runt helt utan mål eller nytta. Listan kan göras lång på sådant som kan prioriteras bort i en kris. Som motortävlingar och att transportera tävlingshästar över hela jorden för att i en lyxsport hoppa över ett hinder som knappt är högre än att det går att komma över utan häst. 

Jag tvivlar starkt på att det liberala begreppet ”Frihet under ansvar” alls fungerar.
Det liv många i rika delar av världen lever och de val de gör, liksom många politikers politik, känns mera som ”Ta för dig och lev för stunden - bry dig inte om framtiden.”
Det finns inget ont som har något gott med sig, sägs det. Vi kan få bättre miljö och klimat nu om vi slutar leva i överflöd och ställer in sådant som inte är nödvändigt för våra liv, genom omprioriteringar som gynnar både egen ekonomi och en långsiktigt hållbar framtid.