Lalandiaprojektet har kostat åtskilliga miljoner. Men hur mycket är en svårutredd fråga! Trots att kommunledningen i början av projektet lovade en öppen och transparant process så har kostnadsbilden förpassats till hemlighetens arkiv. Undertecknad har under lång tid försökt att följa kostnadsutvecklingen vilket varit tidsödande och frestat på tålamodet. Det är lätt att ge upp! Svaren från kommunen är inte alltid glasklara.
Under året 2016 finns inga kostnader redovisade trots att beslut om ”Letter of Intent” togs i december 2016. Samma månad informerade dåvarande kommunalråd att arbetet med Lalandia pågått i hemlighet under mer än ett års tid. Kostnader måste givetvis finnas!
I bokslutet för 2019 redovisas att kostnaden uppgår till 43 406 687 kronor. Om inköpen av Wetterbyn och Långgolfen ingår i beloppet är oklart. Men häng nu med i svängarna för år 2020 sker något mycket märkligt. Kommunen redovisar nu att kostnaden totalt uppgår till 34 616 745, alltså 8 789 942 mindre än det redovisade beloppet för 2019. Då undrar man givetvis vart dessa miljoner har tagit vägen. Det är osannolikt att kostnaden kan vara ca 8,8 miljoner lägre ett år senare.
Märkligt är också att kostnaden för Långgolfen (Varamobaden Golfinvest) först var bokförd till en kostnad om 6 949 065 kronor i augusti 2017 men en månad senare har denna kostnad helt bokats bort från projektets redovisningskonto. Vid förfrågan och enligt köpeavtalet uppger kommunen att Långgolfen kostade 4 420 000 kronor.
I november 2022 är uppgiften att till oktober uppgår kostnaden till 51 120 000 inklusive inköpen av Wetterbyn och Långgolfen. När de anger ”till oktober” så blir det lite oklart om det är till och med oktober eller till och med september. Var finns de ca 8,8 miljoner som försvann? Hur mycket uppgick egentligen kostnaden till år 2020? Vad betalade kommunen för Långgolfen?
Kommunens första budget för projektet presenterade en total kostnad på 63 miljoner. Där budgeterade man för en intäkt på 10 miljoner för försäljning av uthyrningsstugorna i Varamon. Intäkten blev inte 10 miljoner utan endast 1 miljon. Kostnader har tillkommit med anledning av den demokratiska processen (överklaganden). Trots 9 miljoner mindre i intäkter, extra kostnader för advokater, konsulter och mer personaltid (personalkostnader) så redovisar man i dagsläget en kostnad som nästan 12 miljoner lägre än ursprungsbudgeten. Är det trovärdigt?
Beslutsfattarna har dock ganska tidigt insett att budgeten inte kommer hålla. I kommunstyrelsens handlingar till februarisammanträdet 2019 finns en beräknad totalkostnad för hela projektet på 77,3 miljoner. Ett belopp som bör räknas upp rejält på grund av prisökningar då uppgiften är nästan fyra år gammal. Har kommunen offentligt gått ut med att prognosen för kostnaderna kommer överstiga urspungsbudgeten med ca 14 miljoner?
Här följer ett exempel på advokatkostnader: Advokatarvodet för kommunens misslyckade försök att överklaga planerna för Fjällskivlingen och Badgästen som underkändes av Mark- och miljödomstolen i Växjö samt för pågående överprövning i Mark- och miljööverdomstolen av detaljplanen för Tvättsvampen uppgår sammanlagt till 649 435 kronor exkl moms.
Kommunens redovisningssystem är svårgenomträngligt. Svaren på inskickade frågor dröjer och när de väl kommer är de inte alltid fullständiga. Vad projekt Lalandia hittills har kostat är ytterst oklart. Jag påstår att kommunens uppgifter om kostnaderna för Lalandia inte är trovärdiga. Fortsättning följer!
Harriet Svensson
Svar
Kommunen, både förtroendevalda och tjänstepersoner, arbetar hela tiden för att vara öppna, transparanta och ge korrekta svar på de frågor och funderingar som kommer in till kommunen. Detta gäller alla ärenden, projekt och verksamheter.
Kommunen tillämpar kommunala redovisningsregler och rekommendationer. Alla kommunens transaktioner tillhörande exploateringsprojekt Lalandia, både externa och interna, särredovisas. Totalt bokfört belopp mot exploateringsprojekt Lalandia är, vid oktober månads slut, 51,2 mnkr. I denna summa ingår fastighetsförvärv samt bokfört värde av kommunal mark som ingår i projektet.
Fastighetsförvärvet av Långgolfen år 2017, Agneshög 3:2, är bokfört med beloppet 4,4 mnkr. Bokförda transaktioner till och med augusti 2017 uppgick totalt i projektet till 6,9 mnkr, inklusive fastighetsförvärvet.
Många av exploateringsprojekten i vår kommun är långsiktiga och tar tid att förverkliga. Lalandia är ett av projekten och mycket av det som kan se ut som investeringar i just det enskilda projektet är viktigt för vår kommuns utveckling och framtid i stort. Redan nu ger projektet oss positiva effekter genom att andra exploatörer och investerare etablerar sig i Motala. Det i sig är mycket positivt och skapar ekonomiska och arbetsmässiga fördelar för vår kommun och vår region. Av dessa skäl är Lalandias etablering högt prioriterad.
Kommunen har för avsikt att använda de aktuella detaljplaneområdena för en större etablering inom besöksnäringen oavsett Lalandias etablering eller inte. Detaljplanearbetet som genomförs i projektet är därför en förberedelse för den utveckling av området som beskrivs ibland annat Idéprogram Varamobaden och Planprogram för Badstrandsvägen.
Peter Ingesson, kommundirektör
Mark Henriksson, kommunstyrelsens ordförande (M)