De styrande tar ett dyrköpt steg tillbaka

Beslutet att ändra tankningen av kommunen bilar får debattörerna att reagera.

Beslutet att ändra tankningen av kommunen bilar får debattörerna att reagera.

Foto: Lillian Andersson

Debatt2023-07-07 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samverkan för Motala vill, kan man läsa i LuP:en 2023-2026, öka andelen fossilfria fordon i kommunorganisationens fordonsflotta. 

Ett klimatsmart drag som i det här fallet dock inte stämmer med verkligheten. För samtidigt som de styrande sätter fina mål på pränt beslutade tekniska servicenämnden på sitt sammanträde om en besparing som innebär att kommunen frångår HVO, fossilfri olja, för att istället använda diesel i kommunens fordon. 

Fossila bränslen är en rest från djur och växter. I miljoner år har de organiska resterna varit täckta med ett tjockt sedimentlager som utsatts för ökat tryck och högre temperaturer och omvandlats till kol, olja och gas. Förbränningen av dessa utgör den största källan till utsläpp av koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider. Klimatet påverkas och orsakar hälsoproblem. 

Diesel och bensin hör till fossila bränslen… 

Hur tänkte Samverkan för Motala nu? Motala hör till de kommuner som jobbar med Agenda 30 som utvecklingsstrategi. Agenda 30 är en handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet. Mål 7, ”Hållbar energi för alla”, berör global tillgång till modern och förnybar energi och rena bränslen för att möta utmaningarna som världen står inför. Kommunen ska ta ansvar och bidra till minskad miljöpåverkan men i och med beslutet i tekniska servicenämnden tar de styrande ett steg tillbaka. Ett steg som kan bli mycket dyrköpt.

I ett helt annat beslut går man ifrån de tidigare inriktningarna med ekologiska livsmedel och även närproducerat för att istället välja svenskt vilket ovillkorligen leder till ökade och längre transporter. Att öka inköpen av ekologiska livsmedel är ett nationellt mål som man även där nu går ifrån.

undefined
Att köpa in mindre mängder ekologiska livsmedel frångår nationella mål menar debattörerna.

Vi tycker att hela denna process gjorts på ett vedervärdigt sätt. Ordförande lyfte upp dessa frågor till beslut under sittande möte utan att det fanns med som beslutspunkt på dagordningen och vi i oppositionen hade inte sett frågeställningen innan alls, vilket majoriteten hade. Vi hade heller inte fått något underlag och inte någon konsekvensanalys av ovanstående vilket vi efterlyste.

Av denna anledning ville vi bordlägga ärendet för att få underlag till beslut vilket röstades ner.

Att fatta avgörande politiska beslut utanför dagordningen och helt utan underlag och konsekvensbeskrivningar är oacceptabelt och det får inte ske i en demokrati. 

Här behöver Samverkan för Motala tänka om. Eller är det ett paradigmskifte vi står inför?

Thomas Björk (S) andre vice ordförande i tekniska servicenämnden

Sten Pettersson (S) ledamot i tekniska servicenämnden

Svar

 I insändaren finns ett antal felaktiga påståenden.

  1. KS, Kommunstyrelsen, har givit uppdrag åt tekniska servicenämnden, TSN, att då nämnden visar ett prognostiserat negativt budgetresultat för 2023 ta fram åtgärder för besparingar.
  2. Åtgärdsförslag har tagits fram och tillställts KS
  3. KS har därefter beslutat att TSN skall göra avsteg från den beslutade Policy för Elhandel samt Policy för resor, transporter och fordon.
  4. Måltidspolicyn säger: ”Motala kommun strävar efter att öka inköp av svenska produkter. Prioritera närodlat och lokalt när så är möjligt. Frukt, grönsaker och rotfrukter köps in efter säsong”.

När det gäller måltidspolicyn ville oppositionen att upphandling över hela EU skulle gälla och då kan vi verkligen tala om långa transporter för vår mat.

För besparingarna så kommer den sammanlagda besparingen av de två åtgärderna inom bränsle och el uppgå till omkring 3,2 miljoner kronor.

Naturligtvis är det alltid tråkigt att behöva göra avsteg från en miljöpolicy men ibland måste verkligheten få gå före visionen. 

Precis såsom många av våra kommuninvånare idag känner av det bistrare ekonomiska klimatet gör också vi det som kommun. En familj kan i dessa tider med ökade kostnader behöva prioritera i sina utgifter och på samma sätt måste vi i kommunen välja var vi ska lägga våra pengar. 

undefined
Beslutet att ändra tankningen av kommunen bilar får debattörerna att reagera.

I det här fallet väljer KS att vi i TSN får ta avsteg från två policys som behandlar HVO och miljö-el. Andra förslag som funnits, och avvisats, är bland andra att ta bort mjölk till skolmaten och att avgiftsbelägga lunchen på våra gymnasieskolor.

Vi kan inte stå overksamma utan vi vill ge våra skolelever en fri och bra måltid var dag, och till den skall de som så önskar kunna dricka mjölk. Att ta avsteg från de två policys gör att vi har råd med detta. 

När det gäller HVO vet vi att idag har de flesta bolagen redan har stora mängder HVO iblandat i sin vanliga diesel. Vi tror därför inte att utsläppen ökar drastiskt. Sedan kan det diskuteras om hur miljövänligt det är att frakta ingredienser för HVO från Indonesien och Malaysia till Sverige.

Vi vill inte lägga ytterligare börda på våra skattebetalares axlar genom höjda kommunalskatter. Vi hushållar istället med de medel vi har och gör det på ett sådant sätt att vår service till våra kommuninvånare förblir intakt.

Att insändaren klagar på den demokratiska ordningen när det gäller att majoriteten fattar beslut är därmed märkligt. Tycker man inte att ett utfall om tre röster för och två emot är ett demokratiskt beslut? 

Om man tittar på vad en nämndsordförandes åtaganden är finner man: ”med uppmärksamhet följa frågor av betydelse för verksamhetens utveckling, ekonomi och effektivitet samt ta initiativ i dessa frågor”. Vilket nu skett. Vi åtgärdar ett hotande ekonomiskt underskott och ser till att nämnden kan hålla sin budget så bra som möjligt utan att därför ändra i vår kommunala service eller öka belastningen för våra skattebetalare.

Nils-Eric Dålse (SD), ordförande tekniska servicenämnden