Därför är det fel att flytta sportcentrum till R50

Jag är inte nöjd med debattsvaret jag fick från Motala Kommun. Därför vill jag motivera min ståndpunkt med några argument mot den planerade flyttningen av sportcentrum.

"Alla de kostsamma utredningar som gjorts genom åren, måste väl rimligen ha resulterat i någon slags plan för att verkställa projektet." skriver insändarskribenten.

"Alla de kostsamma utredningar som gjorts genom åren, måste väl rimligen ha resulterat i någon slags plan för att verkställa projektet." skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Debatt2021-02-16 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fortsättning på debattinläggen "Alliansens förhalningsprogram för bandyhall fortsätter" och "Alliansen har inga ambitioner att förhala".

1) Lalandia: Att plötsligt bygga ett helt nytt sportcentrum på en ny plats bara för att Lalandia eventuellt ska ligga där, är helt ogenomtänkt. Bortsett från simhallen, som redan är beslutad, finns det inga naturliga kontaktytor till Lalandia. Jag misstänker, att detta förslag från början kastades upp i luften som en testballong, för att slippa ta beslut i bandyhallsfrågan.

2) Inte optimalt: Det aktuella området vid riksväg 50 är mycket attraktivt för boende, med närheten till Varamon. Det är inte optimalt att använda detta fina läge till sportanläggningar, som inte alls är beroende av läget. Ekonomiskt är det misshushållning med dyr tomtmark.

3) Ingen kontakt: Det har sagts att man vill bebygga isstadion för att förena det nyutvecklade bostadsområdet Gamla Motala Verkstad med stadens centrum. Men det blir ju ändå ingen kontakt, eftersom hela Fotbollsstadion ska ligga kvar.

4) Tillgängligheten: Det sägs också att tillgängligheten till anläggningarna blir bättre vid riksväg 50, än till dagens placering. Men en bandyhall kommer väl att byggas för c:a 2500 besökare. Kom då ihåg, att vi på 80-talet hade 8000 besökare på bandystadion. Ingen klagade då på dålig tillgänglighet! Man behöver inte nödvändigtvis köra bil ända fram till grindarna. Man kan gå några hundra meter. Friskvård kallas det.

5) Kapitalförstöring: Undvik onödig kapitalförstöring genom att bygga bandyhallen där den nyanlagda isbädden redan ligger, även om den skulle behöva flyttas 8 meter på grund av eken. Att flytta hela det nyanlagda rörsystemet till en annan plats, skulle nog kosta minst lika mycket som att köpa ett nytt.                                  

Och framför allt, använd den befintliga helt fungerande ishockeyhallen i 25 år till, istället för att riva och bygga en ny.

6) Serneke: Ett byggbolag ska väl inte få ställa ett sådant krav, som att det ska byggas bostäder just på isstadion. Det känns också osäkert, med tanke på bolagets interna problem, att låta dem få en alltför stor roll i stadens utveckling. De är väl, som alla bolag, intresserade av att tjäna pengar, så bostadsbyggnation vid riksväg 50 är säkert lika intressant.

Slutsats: Ompröva hela ”beslutet” (avsiktsförklaringen) att bygga nytt sportcentrum vid riksväg 50! Det ger inte tillräckligt mervärde för att motivera ett sådant ekonomiskt risktagande. De stora förseningar som det medför, riskerar också att torpedera IFK:s hittills framgångsrika elitsatsning i bandy.

Alla de kostsamma utredningar som gjorts genom åren, måste väl rimligen ha resulterat i någon slags plan för att verkställa projektet. Detaljplanen är ju också klar för byggnation på befintlig plats. Så använd de planerna nu, och sätt full fart att bygga bandyhallen där den hör hemma! Då ska den kunna vara klar till hösten 2022.