Chydenius tryckfrihet

Manifestation för tryckfrihet.
Bilden är från Linköping och togs 2005.

Manifestation för tryckfrihet. Bilden är från Linköping och togs 2005.

Foto: Stefan Jerrevång / TT

Debatt2016-12-30 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

nder hela 2016 har det på olika sätt uppmärksammats att tryckfrihetsförordningen i Sverige fyller 250 år. Uppmärksamheten nådde sin kulmen den 2 december då riksdagen arrangerade ett högtids- och tryckfrihetsseminarium. Finland var väl representerat vid firandet och hade sin anledning i att två av portalfigurerna att tryckfrihetsförordningen infördes kom från Sveriges östra rikshalva, nuvarande Finland.

En av dem var Linnés lärjunge Peter Forsskål, bördig från Helsingfors. Han var filosof och botaniker och nedpräntade ett kraftfullt liberalt försvar för yttrande- och tryckfrihet och avskaffandet av censuren och klan- och skråväsendet. Han fick dock inte uppleva att hans tankar blev lagstadgade, då han avled i malaria endast 31 år gammal i Jemen 1773.

Den andre från den östra rikshalvan som hade samma tankar var Anders Chydenius, även kallad den svenska liberalismens fader. Han var kaplan i Nedervetils annexförsamling utanför Gamlakarleby i Österbotten. Han lyckades genomdriva som 36-årig riksdagsledamot vid riksdagen i Gävle den 2 december 1776 världens första och mest liberala tryckfrihetsförordning för tryck- och yttrandefrihet, inklusive offentlighetsprincipen för offentliga handlingar. Tryckfrihetsförordningen skrevs in i regeringsformen 1809 och den senaste större revideringen gjordes 1949.

Förutom denna banbrytande reform lyckades Chydenius även avskaffa det så kallade bottniska handelstvånget, som innebar ett stopp för att Stockholmsköpmännen kunde göra vinster på de fattigare landsändarnas bekostnad. Vidare avreglerades genom hans förslag i riksdagen även fisket och han arbetade också för en demokratisering av det politiska systemet genom att bryta adelns makt till förmån för böndernas. Chydenius hade även ett djupt socialt engagemang och organiserade smittkoppsvaccinering bland allmogen, introducerade bättre metoder för lantbruket, engagerade sig mot superiet och hade också ett engagemang förtryckta i fjärran länder.

Chydenius publicerade skriften "Den Nationnale Winsten", där han utvecklade teorin om marknadsekonomin, elva år före Adam Smiths Nationernas välstånd. Han utvecklade även de tre pelare på vilka den svenska liberalismen sedan dess vilar: politisk frihet, ekonomiska frihet och solidaritet. Dessa principer är än idag vägledande när vi liberaler är satta att vårda och försvara de friheter vi har uppnått och ska söka svaren på framtidens utmaningar.

Läs mer om