Certifieringen är en viktig kvalitetsmärkning

"Vad svenska bönder behöver är långsiktighet, så att de kan fatta modet att gå över till ekologisk produktion" skriver Mats Johannesson (MP).

"Begreppet närproducerat är dock något oklart. Det kan betyda Norrbotten, Norge eller Tyskland" skriver debattskribenten.

"Begreppet närproducerat är dock något oklart. Det kan betyda Norrbotten, Norge eller Tyskland" skriver debattskribenten.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Debatt2021-05-13 18:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Motala Kommuns måltidsverksamhet har sedan 2013 varit KRAV-certifierad.

Krav är en ekonomisk förening som ägs av bland annat Coop, ICA, LRF, Lantmännen, Scan och Svenska Naturskyddsföreningen.  Kravmärkningen står för en hållbar matproduktion utan kemiska besprutningsmedel, mycket god djuromsorg och en god arbetsmiljö för de som arbetar. För oss Miljöpartister är kopplingen mat och klimat ofrånkomlig. Det vi lägger på fatet får effekter på klimatet.

Minsta kravet för att få certifieringen är att 25% av det totala inköpsvärdet ska vara KRAV/EU, ekologiskt/MSC-cerfifierat.  Motala kommun har i många år legat över 50%.

Motala kommun är bäst i Östergötland när det gäller inköp av ekologiska varor. I flertalet år har vi legat i toppen av Svensk Ekomatsliga.

Vi i Miljöpartiet har varit stolta när kommunen har fått pris som bäst i Sveriges på att laga hållbar mat och när vi kom på andra plats 2020 i listan över bi-vänligaste kommun. Den kostpolicy som lett fram till dessa priser är ett verk av (MP) (S) och (V). Politiska beslut som leder till praktisk verklighet. Verksamheten har ökat sin medvetenhet och är bärare av den medvetenhet som behövs för klimatets bästa.

Alliansen i Motala vill avsluta KRAV-certifieringen och väljer att fokusera på närproducerade livsmedel istället. Tycker vi i Miljöpartiet de Gröna i Motala att närproducerade livsmedel är sämre än ekologiska/kravmärkta? Självklart tycker vi inte det. I Östergötland brukas marken till 27% av ekologiska bönder. Målet nationellt är att Sveriges jordbruksmark totalt ska vara 30% ekologiskt odlad år 2030.

Begreppet närproducerat är dock något oklart. Det kan betyda Norrbotten, Norge eller Tyskland. Därför kan efterfrågan på eko/kravprodukter öka chansen för lokala producenter att få leverera sina produkter till kommunens verksamhet. Vad svenska bönder behöver är långsiktighet, så att de kan fatta modet att gå över till ekologisk produktion. En fortsatt KRAV-certifiering ger en tydlig signal vad vi politiskt vill. Statens mål är att 60% av ens kommuns totala matinköp ska vara ekologiskt/kravmärkt innan 2030.

Vi är alla överens om att; den akuta klimatkrisen, en minskad biologisk mångfald och spridning av miljögifter är utmaningar som vi måste hjälpas åt att möta. Därför spelar det roll hur enskilda kommuner förhåller sig till den mat som kommunen köper in. Kommunerna kan genom sin kostpolicy peka på viktiga värden.

Vi vet att jordbruket är en viktig faktor för att motverka klimatförändringar, skydda biologisk mångfald och bevara livsmiljöer och landskap. Därför är det viktigt att kommuner och regioner fortsätter efterfråga ekologiska/kravvaror. Ekologisk odling visar en väg mot en livskraftigt livsmedelsproduktion utan användning av naturfrämmande kemiska växtskyddsmedel skriver Lantmännen på sin hemsida. Den ekologiska odlingen skiljer sig i sin syn på kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och bidrar därmed till ökad biologisk mångfald.

Certifieringen har varit ett sätt att öka medvetenheten hos de yrkesverksamma om matens påverkan på klimatet.

Vi i Miljöpartiet de Gröna anser att ekologisk livsmedelsproduktion måste öka, för böndernas, landsbygdens, hälsans och den biologiska mångfaldens skull.  

Vi Miljöpartiet de Gröna i Motala tycker certifieringen är en viktig kvalitetsmärkning som visar att vi vill servera det bästa för våra gamla och unga. Vi tror också att det kan vara ett sätt att locka människor att flytta till vår kommun.