Campus Motala skulle lyfta nÀringslivet

"I kommunstyrelsen har vi tidigare ocksÄ aktualiserat frÄgan och fÄtt positiv respons" skriver Peter Karlberg (V), gruppledare Motala.

"I kommunfullmÀktige i början av mars fick vi omedelbar respons frÄn TillvÀxt Motala" skriver Peter Karlberg (V), gruppledare Motala.

"I kommunfullmÀktige i början av mars fick vi omedelbar respons frÄn TillvÀxt Motala" skriver Peter Karlberg (V), gruppledare Motala.

Foto: Sofia Axelsson

Debatt2021-06-04 15:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi tycker det Ă€r alldeles utmĂ€rkt att Centerpartiet i ett mycket vĂ€lformulerat inlĂ€gg i tidningen, "Det Ă€r dags att förverkliga Campus Motala" (30/5), nu dragit samma slutsatser som oss och tagit upp trĂ„den att försöka fĂ„ till stĂ„nd ett campus eller utbildningscentrum i Motala. FrĂ„n VĂ€nsterpartiets sida har vi en lĂ€ngre tid drivit denna frĂ„ga utifrĂ„n Motalas mĂ„lsĂ€ttningar om en vĂ€xande befolkning och ett vĂ€xande nĂ€ringsliv. 

I kommunfullmÀktige i början av mars fick vi omedelbar respons frÄn TillvÀxt Motala, kommunens och företagens gemensamma nÀringslivsorganisation. De stÀllde sig bakom att kommunen skulle driva frÄgan om ett campus med universitets- och högskoleutbildningar i Motala och lovade att göra sin beskÀrda del. I kommunstyrelsen har vi tidigare ocksÄ aktualiserat frÄgan och fÄtt positiv respons. I arbetsgruppen för översiktsplanen har vi resonerat kring frÄgan i samband med utnyttjandet av gamla Motala verkstad och i samhÀllsbyggnadsnÀmnden i maj fick vi svaret att man nu frÄn stadsbyggnadshÄll faktiskt pekat ut en lÀmplig byggnad.

Ett campus i Motala skulle kanske till och med kunna drivas med en rad olika utbildningsanordnare som huvudmĂ€n för sjĂ€lva undervisningen, inte minst med hĂ€nsyn till att skolvĂ€rlden i kombination med undervisning pĂ„ plats nu Ă€r redo för distansundervisning. Mycket har med andra ord hĂ€nt sedan förra försöket att Ă„stadkomma ett campus i Motala – frĂ„gan har mognat.

Förutom att vi delar de synpunkter som centern nu framför vill vi ocksÄ framhÄlla betydelsen för Motalas nÀringsliv med möjlighet att fÄ tillgÄng till studentpraktikanter och möjligheten att dessa kan medverka i utvecklingsprojekt.

För VÀnsterpartiet gÄr arbetet för ett campus Motala oförtrutet vidare!