C: "Att kalla dem våra kunder är djupt vilseledande"

Centerpartiet är tydligt med att de vill behålla Vätterngården i Vadstena.

Centerpartiet är tydligt med att de vill behålla Vätterngården i Vadstena.

Foto: Peter Calén

Debatt2024-06-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på KS-ordföranden och SN-ordförandens svar på Centerpartiets debattartikel om Vätterngården:

Vätterngården är ett mycket bra planerat och väl fungerande äldreboende med en unikt fin utemiljö med utsikt över Vättern.

Vi i Centerpartiet blev mycket förvånade när vi fick höra att kommundirektörens tvååriga utredning av Wasagården också hade utmynnat i ett förslag om att säga upp hyreskontraktet för Vätterngården. Ännu märkligare var det att KS styrande majoritet köpte förslaget rätt upp och ner. När majoriteten dessutom beslutade att inte låta KF få diskutera och besluta om detta fortsatta utredningsuppdrag förstod vi att tanken var att smyga undan frågan.

Vi skrev därför en debattartikel och berättade om vad som satts igång.

Många har tackat oss för artikeln och talat om hur ogenomtänkt och tokigt det hela verkar. Vi utgick ifrån att kommunstyrelsens ordförande (KSO) som gått i spetsen för besluten, skulle svara på vår artikel på ett öppet och informerande sätt och lägga fram majoritetens argument för att lämna Vätterngården. 

Ja det kom ett ”svar” från KSO och socialnämndens ordförande (SNO). Det är ett mycket märkligt svar för det handlar knappast alls om Vätterngården. De skriver: ”Vadstena är fantastiskt - på många sätt!” Det var ju inte något nytt det är vi många som tycker. Så skriver de om bred kompetens och kunniga och professionella medarbetare. Och så skriver de: ”Men nu måste vi planera framåt för att möta de utmaningar som om några år kommer att vara över oss antingen vi vill det eller ej.” 

Där vill vi informera om att vi Centerpartiet för ett par år sedan lämnade in en motion där vi föreslog en planering som inom tre år skulle medföra att Vadstena skulle ingå bland Sveriges tio bästa äldreomsorgskommuner och att vi därefter skulle hålla oss kvar i den konstellationen. 

KSO och SNO fortsätter med att beskriva att en ombyggnad av Wasagården vore både komplicerad och dyr och hur svårt det skulle vara att ordna vårdplatser under ombyggnationen. Sedan nämner de för första gången Vätterngården när de skriver: ”Våra två boenden Wasagården och Vätterngården kan inte byggas ut och dessutom skulle antalet vårdplatser behöva reduceras då vi inte kan bygga vare sig på bredd eller höjd, det är inget alternativ när vi ska kunna möta framtidens behov.” 

Hur tänker KSO och SNO? Deras förslag innebär byggande av 120 platser i särskilt boende mycket ocentralt på Norra Kvissberg. Vätterngården har 54 platser och i utredningen av Wasagården framkom att det skulle kunna bli 68 platser efter ombyggnation. Det ger sammanlagt 122 platser.

Ett par frågor: Vad har socialnämnden sagt om att lägga ner Vätterngården? Vad har socialchefen sagt om detta?

De personer som får tillgång till särskilt boende är kommunmedborgare som av hälsoskäl ges möjlighet att bo i ett sådant. Att som KSO och SNO kalla dem ”våra kunder” är djupt vilseledande.

Sedan mycket länge har inriktningen i Vadstena kommun varit att lokalisera äldreboenden så centralt som möjligt och i en positiv miljö. Om man skulle genomföra det ”samordnade äldreboende” på Norra Kvissberg som KSO och SNO förordar så skulle det innebära ett klart trendbrott. En klar försämring på flera sätt som inte alls uppvägs av några outredda samordningsvinster.

Vi måste behålla det väl fungerande äldreboendet Vätterngården! 

Charlotta Falkhede Elf, ordförande Centerpartiet, Anders Agnemar, Gun Jansson, Bo Johansson, Roland Sjödahl, Lena Davidsson, 

Hans Kälvesten.

Svar:

Det finns flera fel i Centerns debattartikel. 

Debattörerna verkar helt fokuserade på vilket eller vilka särskilda boenden kommunen bör ha och var dessa skall ligga. Den stora frågan för framtidens omsorg är en helt annan. 

Den stora frågan är hur Vadstena kommun om 10-15 år ska kunna klara av, personalmässigt och ekonomiskt, att ge vård och omsorg dygnet runt till nästan dubbelt så många personer som idag. Det vore bra om vi alla funderar över detta innan vi förlorar oss in i diskussioner om byggnader och var den eller de ska ligga.

Kommunstyrelsen har inte tagit beslut om att ett nytt särskilt boende ska byggas, om var det ska ligga eller om verksamheten skall lämna Vätterngården. Kärnbeslutet i Kommunstyrelsen 2024-03-11 var: ” …//… uppdrag att samordna en utredning av kostnader och utformning av ett nytt samordnat äldreboende …//…"

Redan nu har vi svårt att rekrytera tillräckligt med personal. Det blir inte bättre kommande år.  Vi måste planera så att vår personal får så mycket tid som möjligt för de som behöver vård, att de har nära till de olika avdelningarna och att vi får så lite dubblering som möjligt pga avstånd etcetera. Självklart är ekonomin också mycket viktig och den hänger också ihop med personalfrågorna. Här har vi också en viktig samordning till hemtjänsten och hemsjukvården.

Summa summarum: Nu är uppdraget att göra utredning av kostnader och utformning av framtidens särskilda boende ”vårdboende” utifrån vårt kommande behov. När vi har svaret på detta kan vi diskutera om det är rimligt, möjligt och lämpligt att gå vidare och hur vi ska göra. Först efter detta kan vi diskutera lösningar på lokaliseringsfrågor.

Peter Karlsson (M) kommunstyrelsens ordförande

Jenny Bytander (S) Socialnämndens ordförande