Ett slag i magen både för byggbranschen och för vanligt folk i Östergötland. Förlorarna blir unga människor som vill flytta hemifrån och vanligt folk som tvingas lägga allt större del av sin inkomst på sitt boende.
Sverige har tidigare haft ett statligt investeringsstöd för hyresrätter och studentbostäder. Stödet infördes för att ge fler möjlighet att bo i en lägenhet med rimlig hyra, och reformen har blivit helt avgörande för att hålla takten uppe i bostadsbyggandet.
I dagsläget har nästan 50 000 bostäder färdigställts eller börjat byggas med investeringsstöd, Här i Östergötlands län rör det sig om över 1349 lägenheter.
När högerpartierna (M, SD, KD och L) presenterade sin budget aviserade man att samtliga bostadssubventioner helt ska avskaffas från och med årsskiftet. Något som gör Sverige tämligen unikt bland våra grannländer. Statliga bostadssubventioner är en självklarhet i bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Och inte minst i våra nordiska grannländer. Finland, med en befolkning hälften så stor som Sveriges, lägger motsvarande 40 miljarder kronor på stöd till byggande av rimligt prissatta hyresrätter.
Men i Sverige väljer alltså högern att helt ta sin hand från bostadspolitiken, i en blind tro att marknaden ska lösa allt. Historien har visat att det inte fungerar. Det leder till bostadsbrist, skenande priser och långa kötider. Förlorarna blir vanligt folk här i Östergötland. Unga människor som vill flytta till sin första bostad och löntagare som tvingas lägga allt större del av sin inkomst på sitt boende.
207 av landets 290 kommuner uppger att de har brist på bostäder enligt Boverket. Många av dem återfinns här i Östergötland. Då ska man komma ihåg att det har varit ännu värre. 2017, alltså året då investeringsstödet infördes, svarade 255 kommuner ja på samma fråga. En positiv utveckling som nu alltså riskerar vända åt fel håll.
Utan investeringsstödet blir en nyproducerad tvåa drygt 1000 kronor dyrare per månad. För en höginkomsttagare kan det låta som en småsumma. Men en tusenlapp är mycket pengar för en ung vuxen eller en ensamstående förälder. Drömmen om en egen bostad skjuts på framtiden och våra unga får det allt svårare att pröva sina vingar.
Vi byggnadsarbetare är stolta över våra jobb men det skaver när vi bara får bygga för dem med tjock plånbok. Vi vill att politiken tar kontroll över bostadspolitiken, inte lämnar walkover.
Det här är inget annat än en skandal som äventyrar både bostadsbyggandet och byggbranschens framtid här i Östergötland. Sveriges politiker, oavsett partitillhörighet, borde inse att staten har ett ansvar för att bygga bort bostadsbristen och se till att folk har råd med tak över huvudet.