Bygg hyresrätter för vanligt folk

Redan före valet 2018 presenterade Vänsterpartiet i Vadstena ett bostadspolitiskt program med krav på nya bostäder. Det som har hänt på bostadsfronten, under valperioden, har inte gett oss anledning att ändra inställning.

Vänsterpartiet i Vadstena vil bland annat utveckla Borghamn.

Vänsterpartiet i Vadstena vil bland annat utveckla Borghamn.

Foto: Katarina Hydén/arkiv

Debatt2022-08-02 17:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För vem bygger vi?

Vänsterpartiet vill att Vadstena Fastighetsbolag AB bygger hyresrätter. Behovet av mindre lägenheter för ungdomar, ensamstående och äldre måste tillgodoses. Vi vill att målgruppen, i första hand, ska vara människor med normala inkomster. 

Många äldre bor i villor och stora lägenheter och vill flytta till något mindre. Många yngre vill flytta hemifrån och är i behov av en första lägenhet. Dessutom behöver kommunen lägenheter till den arbetskraft som behövs för att möta behovet framförallt inom social sektor. 

Var vill vi bygga?

Vänsterpartiet i Vadstena vill motverka de sociala klyftorna i boendet. Vi vill eftersträva jämställdhet mellan ytter- och innerområden i tätorten. Vi vill även motverka segregation i boendet. Både när det gäller människors ålder, etnicitet eller samhushållens storlek och inkomst. 

Vi vill motverka uppförandet av gräddhyllor i attraktiva lägen vid vattnet och slottet, endast avsedda för ekonomiskt starka grupper.

Siloområdet väster om slottet till exempel är alldeles utmärkt att bygga hyresrätter på. Därför anser vi att silosarna skall rivas för att ge utrymme åt nya bostäder. Hus med ett par våningar som har innegårdar, lek- och parkeringsplatser kan vara ett alternativ. 

Kommunen skall självklart också planera och tillgodose efterfrågan på bostadsrätter och villatomter men prioriteringen för att Vadstena ska växa måste vara hyresrätter.

Utveckla Borghamn!

Vänsterpartiet i Vadstena vill att Borghamn växer. Kommunen måste ta ansvaret för att fler bostäder byggs. Men skall Borghamnsområdet växa och utvecklas krävs mer. Vi vill att kommunen arbetar för bättre kommunikationer med Borghamn/ Rogslösa och att samhällsservicen blir bättre.