Bygg centralt för de äldre i Vadstena

Behåll Vätterngården och Wasagården samt bygg nya bostäder i den gamla silobyggnaden i Vadstena, det tycker insändarskribenterna.

Behåll Vätterngården och Wasagården samt bygg nya bostäder i den gamla silobyggnaden i Vadstena, det tycker insändarskribenterna.

Foto: MVT

Debatt2024-06-06 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen håller nu på att se över de särskilda boendena och trygghetsboendena.

Då är det rimligt att i första hand fråga de äldre, +65, var de vill bo och hur de vill bo. Vi kan föreställa oss att de äldre vill ha ett boende som funkar bra inomhus, att man vill ha fin utsikt från fönstret och att det är nära till centrum, så att man kan ta sig dit ”för egen maskin”. Vi tycker att det borde vara på sin plats att tillfråga de som skall bo där – pensionärerna – innan man kommer med sitt förslag…

Kommunens förslag:

Kommunledningens förslag är att bygga ett nytt äldreboende på Norra Qvissberg, på dyrbar jordbruksmark, långt ifrån centrum. Dit ska samtliga särskilda boenden förflyttas. Dessutom föreslår kommunledningen att Wasagården och Vätterngården ska läggas ner. Kostnadsbilden är skrämmande. En nybyggnation av Qvissbergprojektet beräknas kosta hela 342 miljoner kronor. Detta i en tid då kommunen redan har stora skulder och brottas med att få sin ekonomi att gå ihop. Lägg därtill avvecklingskostnader för Wasagården (makalös kapitalförstöring).

Tankesmedjan Runda bordets förslag:

Behåll Wasagården. Renovera och bygg om äldreboendet så att det funkar på ett bra sätt - både för de äldre och för personalen. 

Behåll Vätterngården. Vätterngården funkar väl utan några större renoveringar. Här sköts för övrigt renoveringar och fastighetsskötseln av HSB, byggnadens ägare.

Nya bostäder – äldreboenden i Hamnområdet  i Silon eller i hel nybyggnation om Silon rivs.

Om ytterligare bostäder ska byggas för de äldre, så bör de byggas centralt. En möjlighet är att använda silon för äldreboenden. Här kan byggas 20, 40 eller 60 fina lägenheter i storleken 50 kvadratmeter. Byggkostnaden är betydligt lägre jämfört med Qvissberg, cirka 100 miljoner för 40 lägenheter enligt våra beräkningar. Total kostnad för att bygga om hela silon uppgår till cirka 170 miljoner. Den nya vårdcentralen skulle mycket väl kunna passa in i bottenplanet. Även andra serviceenheter. 

I silos byggnaden kommer även finnas utrymme för bostadsrättslägenheter, 20-30 stycken. Om man väljer att bygga i silosbyggnaden så kommer man att ge de äldre en mycket fin livsmiljö – ett fint boende, med fin utsikt och nära till centrum. Då slipper kommunen också eventuell rivnings- och deponikostnader på minst 10 miljoner, som blir aktuella om silon skall rivas. Silon eller inte, så bör man bygga för de äldre i hamnområdet. 

Vad säger Vadstenaborna och vad säger de äldre om dessa två alternativ – Qvissberg eller Wasagården, Vätterngården och Silon? Vad säger den politiska oppositionen? Vad säger revisorerna?

Tankesmedjan runda bordet

Christer Angantyr, Anders Agnemar, Ryno Berg, Peter Nilsson, Per Olai, Jonny Brorsson, Lars Erik Andersson, Fredrik Fagrell