Bygg attraktiva boenden i silon – Det borde Vadstena klara

Silon i Vadstena

Silon i Vadstena

Foto: Peter Calén

Debatt2024-07-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många personer har på senare tid spontant kontaktat oss i Tankesmedjan Runda Bordet. Alla säger samma sak: Ni har rätt! Behåll Vätterngården! Rusta upp Wasagården! Placera nytillkommande äldreboenden och trygghetsboenden avsevärt mer centralt än Karlsfrid.

Vårt svar är: Ja vi är överens. Vi anser att Vätterngården skall användas, att Wasagården skall rustas upp och att nytillkommande äldreboenden/trygghetsboenden skall byggas centralt i hamnområdet. I första hand i silon och om vi i Vadstena inte skulle klara att bygga om den, trots att man i andra kommuner klarat att bygga om sina silos på ett funktionellt sätt så är det på rivningstomten efter silon det skall byggas.

Men varför ska vi i Vadstena inte klara att ta vara på vår silo när man klarat det på andra ställen till exempel i Söderköping, Nyköping, Laholm, Kristiansand i Norge, och i Köpenhamn.

I Hjo skriver man så här om sin silo: Ett av våra största byggprojekt någonsin. Vad det blir med silon är ännu ej klart men vi vill att det är något vi i Hjo kan glädjas och vara stolta över. 

De flesta av oss i Tankesmedjan har varit på studiebesök i den ombyggda silon i Söderköping. Ägaren visade oss fastigheten ingående. Vi fick se olika lägenheter. Vi informerades om ekonomin, byggplaneringen och genomförandet av byggnationen. Det har gjort oss ännu mer övertygade om att det går att göra något riktigt bra också av silon här i Vadstena.

Några viktiga fördelar med att bygga om silon är: 1. Att det blir billigare lägenheter. 2. Att det blir mycket mer miljövänligt att använda en befintlig stomme, istället för att riva ner den och transportera bort rivningsresterna, för att därefter transportera nya byggmaterial till Vadstena och bygga en ny byggnad. Det går åt mycket energi för att framställa, armeringsjärn, betong och tegel. 

3. Att man genom att använda silon till boende kan klara de stora bevarandevärden som enligt en kulturhistorisk utredning gjord av Länsmuseet finns i silon i Vadstena. Man skrev så här: ”Spannmålslagret med sin speciella arkitektoniska utformning och  betongsilon utgör goda representanter för sin tids byggnadsideal och har stora byggnadsteknikhistoriska värden. Dessutom har silons glidgjutningsteknik konstruktionshistoriska värden. Silon har stora symbolvärden som förstärker stadsbilden och utgör ett monument över sin tid. Silon symboliserar 1900-talets effektivisering inom det svenska jordbruket och utgör tillsammans med övriga byggnader för spannmålslagring ett minnesmärke från perioden då Vadstena var en viktig uppsamlingsplats för den omgivande agrara näringen.”

Dessa till typen mycket olika industribyggnader, med sina ombyggnader och förändringar, kan berätta mycket om vår moderna historia, om vårt synsätt under olika perioder och utgör därigenom en viktig del av vårt kulturarv. Det avgörande är att hitta en balans mellan bevarande och återanvändning.

Det anser vi i Tankesmedjan att man gör genom att bygga attraktiva boenden i silon.

Ytterligare en stor fördel med att placera nytillkommande äldreboenden/trygghetsboenden i hamnområdet är att man slipper använda åkermark som man ju blir tvungen till om man bygger på Karlsfrid eller Norra Kvissberg.

Hittills har kommunens policy varit att ha äldreboendena i centrala lägen. Låt oss fortsätta med det!

Tankesmedjan Runda Bordet

Anders Agnemar, Christer Angantyr, Lars-Erik Andersson, Ryno Berg, Jonny Brorsson, Fredrik Fagrell, Peter Nilsson, Pelle Olai.