Brist på respekt att låta Parken rivas

En kommun i Motalas storlek ska ha en Folkets Park, en samlingsplats för hela familjen.

Parken i Motala som den kallats i folkmun har varit en mycket välskött anläggning, älskad av besökare från både när och fjärran, skriver debattören.

Parken i Motala som den kallats i folkmun har varit en mycket välskött anläggning, älskad av besökare från både när och fjärran, skriver debattören.

Foto: Anders Törnström

Debatt2020-09-04 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Motala har en folkpark som har det vackraste läge man kan önska vid Vätterns strand. Parken i Motala som den kallats i folkmun har varit en mycket välskött anläggning, älskad av besökare från både när och fjärran. Den har en gång varit utsedd till Sveriges vackraste Folkets Park. Skött och utvecklad av en mycket skicklig folkparkschef med en grönskande park som vårdats av kunniga parkarbetare.

Folkets Park är inte bara en danslokal. Det är en kulturanläggning med utrymme för utställningar, konferenser och marknader till exempel julmarknad med upplysta träd i hela parken, en isbana framför utescenen, ett skidspår runt i parken vintertid. Det finns plats för konserter, dans och kursverksamhet samt ungdomsverksamhet, utrymme för en ”Malungsvecka” som lockar folk från hela Norden. Inte minst plats för populära minigolfbanor igen som i dag saknas på höjden. Parken bör även bevaras som ett levande minne av de ideella krafter som gav sin fritid för att skapa en samlingsplats för motalaborna i början av 1900-talet vilket den ska fortsätta vara. Det är brist på ansvar och respekt att låta anläggningen förfalla och rivas. Den ska rustas upp, utvecklas och användas.

Nostalgi är inte av ondo och betyder inte bakåtsträvande. Det är ett sätt att bevara och en grund för utveckling för att låta kommande generationer ta del av historik och kultur.
Utdrag ur Antikvarisk dokumentation av Folkets Park, Östergötlands museum:
"Genom rivning berövar man Motalaborna på en mötesplats som har betytt mycket under flera decennier och berör två generationer."

Folkets Park har skapats som en gemensam egendom för Motalaborna. Den ägs inte av en liten skara i kommunhuset att handskas med efter sitt eget tycke. Det ekar tomt att påstå att ”vi har blivit valda att styra kommunen”. Det innebär inte att vanvårda gemensamma anläggningar eller låta skattepengar rinna genom fingrarna för att äventyra ekonomin i de viktiga nämnderna.

På 1970-talet byggdes nya Folkets Hus, lasarettet och sporthallen samt Folkets Park. Varför byggdes just Folkets Park så dåligt att anläggningen nu behöver rivas medan de andra byggnaderna fortfarande står kvar och används?

Besvikelsen är stor efter förstörelsen och beskedet om rivning av Folkets Park. Hanteringen av Folkets Park och dess öde väcker en del frågor:
  Vad blev av löftet från Folkets Hus att göra den "största turistsatsningen i Varamon i modern tid”? Enligt protokoll då Folkets Hus köpte Folkets Park 2001.
  Varför drevs Folkets Park på ett sånt sätt att Parken i Motala fick så dåligt rykte att människor inte längre ville besöka den en gång så populära Parken?
  Varför köpte Motala kommun tillbaka Folkets Park och Mariebergsbadet 2014 för att låta anläggningarna förfalla?
  Hur kunde personal från Folkets Hus hämta arkivet från Föreningsarkivet när det var Motala kommun som ägde Folkets Park?
  Varför har arkivet för Folkets Park låsts in och förklarats ”ej offentligt” efter det att Motala kommun köpte tillbaka Folkets Park?