Sedan några år råder fiskestopp för torsk i Östersjön. Det var därför högst oroande när även sillbestånden började visa tecken på att gå samma öde till mötes som torsken, med bland annat allt mindre fiskindivider. Kustfiskare larmade om utvecklingen vilket också forskarvärlden gjorde. EU införde ett stopp för sillfiske i vissa områden och fångstkvoterna minskades. Men ekosystemet Östersjön är i kris. Moderaterna har under flera år drivit på regeringen för att uppmärksamma situationen och under våren 2021 lade vi ett initiativ i riksdagen till en omläggning av den svenska fiskeripolitiken där. Glädjande nog höll de andra riksdagspartierna med oss, och riksdagen röstade också för förslagen. Vad som nu saknas är en regering som är villig att genomföra det som riksdagen beslutat.
Det handlar bland annat om en utflyttning av trålgränsen. Detta kommer att införas på prov och beroende på resultat göras permanent. Undantag kommer att ges för visst småskaligt fiske som levererar fisk till livsmedel och beredningsindustrin. Därtill har regeringen på vårt initiativ fått i uppdrag att förvaltningsplanen för torsk, sill och skarpsill ska ses över, vilket är viktigt för att nå en långsiktig hållbarhet.
Moderaterna föreslog även åtgärder för att värna det viktiga småskaliga fisket, som är centralt för att bibehålla starka lokala kustsamhällen som förädlar fisk och utvecklar turism. Minskade fiskekvoter riskerar dock att drabba det småskaliga fisket men det förslag som ligger ska säkerställa att de inte drabbas oproportionerligt vid sådana beslut. Vi har därtill uppmanat regeringen att återkomma med förslag på hur regellättnader vid licensgivning kan komma till.
Östersjön är utan tvekan ett ekosystem som är i kraftig obalans. Skälen till det är flera såsom övergödning, miljögifter, den förda fiskeripolitiken och snabbt växande säl- och skarvstammar. En ökad jakt behövs och glädjande nog fick vi gehör för vårt initiativ om åtgärder för att öka jakten. Något som säkerligen kan förbättra utsikterna för torsk och sill att växa i både antal och storlek.
Men det är bråttom. Om dessa förslag ska få en verklig effekt måste de genomföras skyndsamt. Östersjön har inte råd att vänta på en obeslutsam regering som sitter på sina händer när det krävs handling. Enigheten i Miljö- och jordbruksutskottet har tydligt visat riksdagens avsikter med den svenska fiskeripolitiken. Men nu ställs krav på åtgärder från regeringen.
Socialdemokraterna har suttit i regeringsställning i sju år. De är i allra högsta grad delaktiga till att inte mer har gjorts för att förbättra läget i Östersjön – trots att problemen varit kända länge. Trots deras höga brösttoner, har det inte avspeglat sig i genomförd politik.
Regeringen bör nu använda sin makt för att möjliggöra att år 2022 blir en tydlig vändpunkt för Östersjön. Våra förslag är redo att genomföras – nu är det upp till regeringen att agera. För att travestera statsministern: Östersjöns fiskebestånd och livaktiga kustsamhällen räddas inte av ”pratkvarnar”.