Behovet av en trygg graviditet tar inte semester

Den 5 maj Àr det internationella barnmorskedagen och VÄrdförbundet, dÀr majoriteten av Sveriges organiserade barnmorskor finns, vill lyfta vikten av barnmorskor och rÀtt förutsÀttningar.

"Att dra ner pĂ„ verksamheten under nĂ„gra kritiska veckor under sommaren har blivit standard" skriver representanter frĂ„n VĂ„rdförbundet i Östergötland.

"Att dra ner pĂ„ verksamheten under nĂ„gra kritiska veckor under sommaren har blivit standard" skriver representanter frĂ„n VĂ„rdförbundet i Östergötland.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2022-05-04 15:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En förutsÀttning Àr att höja grundbemanningen. FrÄn att ha varit mars har nu juli blivit den mÄnad som flest födslar sker, ÀndÄ ser vi förlossningsrum stÀngas och tillgÀngligheten begrÀnsas. Barnmorskorna Àr för fÄ sommar efter sommar. Detta mÄste fÄ ett stopp.

Vi vet med tidigare erfarenheter i förlossningsvĂ„rden i Östergötland att en god grundbemanning har stor betydelse för det medicinska utfallet och kvalitĂ©n pĂ„ den vĂ„rd vi bedriver. Efter en gemensam hĂ€ndelseanalys med förlossningsklinikerna i lĂ€net efter ett par allvarliga hĂ€ndelser 2006 sĂ„ beslutade ledningen sig för att anstĂ€lla fler barnmorskor. Detta ledde till att man kunde införa arbetssĂ€tt, bedriva förbĂ€ttringsarbeten, sĂ€nka övertidstimmar och fĂ„ en mer optimal arbetsmiljö, vilket framförallt resulterade i goda medicinska resultat – ett bĂ€ttre omhĂ€ndertagande av mamma och barn, men ocksĂ„ ekonomiska vinster. Men den erfarenheten sĂ„ Ă€r bĂ„de vi fackliga representanter och vĂ„ra kollegor oroliga hur vi ska bibehĂ„lla en god vĂ„rd med den lĂ„ga grundbemanningen av barnmorskor som just nu rĂ„der i lĂ€net.

BarnmorsketĂ€theten hĂ€r i Östergötland Ă€r enligt Socialstyrelsens senaste siffror 33 barnmorskor pĂ„ 10 000 kvinnor i fertil Ă„lder vilket placerar Östergötland pĂ„ plats 21 av alla 21 regioner. Dock redovisar Socialstyrelsen att Sveriges samtliga 21 regioner har brist pĂ„ barnmorskor, vilket innebĂ€r att bristen Ă€r större Ă€n tidigare Ă„r.

Att dra ner pĂ„ verksamheten under nĂ„gra kritiska veckor under sommaren har blivit standard. Att flytta barnmorskor frĂ„n öppenvĂ„rden till förlossningsvĂ„rden Ă€r ingen lösning, dĂ„ det förbyggande arbetet Ă€r helt grundlĂ€ggande för att behĂ„lla den lĂ„ga mödra- och spĂ€dbarnsdödligheten vi har i Sverige. OcksĂ„ i öppenvĂ„rden dras tillgĂ€ngligheten ner pĂ„ sommaren med bland annat framflyttade efterkontroller, tillgĂ„ngen till preventivmedelsrĂ„dgivning och mottagningar för förlossningsrĂ€dda. Men behoven Ă€r inte mindre pĂ„ sommaren. 

För att lösa den akuta situationen i förlossningsvĂ„rden ser vi inget annat Ă€n att Regionen mĂ„ste ta ett krafttag och backa upp förstalinjens chefer och gemensamt se vilka lösningar som Ă€r genomförbara. En Ă„tgĂ€rd som bör ses över snarast Ă€r att avlasta all personal som barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor med stĂ€d och andra icke yrkesspecifika arbetsuppgifter sĂ„ att de fĂ„r Ă€gna sig Ă„t patienterna.  

VĂ„rdförbundet har flera visioner och mĂ„l bland annat en barnmorska – en födande. Sveriges kommuner och regioner, SKR, stödjer redan detta och ekonomiska medel finns. Ytterligare insatser och förĂ€ndringar som behövs göra för att fĂ„ bibehĂ„lla och rekrytera barnmorskor till förlossningsvĂ„rden Ă€r: 

- Organisera om kvinnovĂ„rden med fler vĂ„rdalternativ och vĂ„rdmodeller sĂ„ som en barnmorska – en födande och enheter dĂ€r barnmorskor leder och utvecklar verksamheten.

- AnstÀll fler barnmorskor och se till att lönen speglar barnmorskans akademiska utbildning, kompetens och svÄrighetsgraden i yrket.

- Se över arbetstidsförlÀggningen och ge förutsÀttningar till heltidsarbete, fredat privatliv, tillrÀcklig vila och ÄterhÀmtning.