Barnfamiljernas paradis

Vid sidan av Kolmården och Astrid Lindgrens värld kan Lalandia ytterligare stärka regionens attraktionskraft, skriver debattörerna.

Varamon. Motala lockar redan i dag barnfamiljer. Framöver kan det bli väsentligt fler.

Varamon. Motala lockar redan i dag barnfamiljer. Framöver kan det bli väsentligt fler.

Foto: Katarina Hydén

Debatt2018-03-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler och fler turister från när och fjärran, likväl som svenskar, väljer att upptäcka allt vad vårt vackra och spännande land har att erbjuda. Det gör att besöksnäringen har blivit en riktig jobb- och integrationsmotor. Näringen är arbetsintensiv och öppnar dörrar för arbeten även åt ungdomar och nyanlända. Därför har den socialdemokratiskt ledda regeringen gjort stora strategiska satsningar för att skapa möjligheter för näringen att växa ytterligare.

Genom Visit Sweden har vi satsat på marknadsföringen av Sverige som turistland runt om i världen. Tillväxtverket har också fått pengar för att stärka besöksnäringen med fokus på natur- och kulturturism. Samma myndighet arbetar även med att förenkla för alla företagare inom besöksnäringen genom minskat och digitaliserat uppgiftslämnande. Dessutom genomför vi den största renoveringsinsatsen i Göta kanals historia, hela 500 miljoner kronor satsas på att renovera kanalen som flyter genom Östergötland med sluss i sommarparadiset Motala.

Här kan turister njuta av Varamobaden med långa, fina sandstränder, båt- och cykelturer på eller längs Göta kanal.

Det råder olika åsikter om Vätternrundan, är det himmel eller helvete? Att många svenskar har ett kärleksförhållande till Vätternrundan, som en av fyra delar i den svenska klassikern, står klart.

Nu finns långt framskridna planer på att bygga ett upplevelse- och vattenland. Det skulle göra Motala till ett attraktivt besöksmål året runt. Danska Lalandia, som idag har två upplevelse- och vattenland i Danmark, har visat intresse för att investera över en miljard i Motala. Det blir deras första utländska investering och prognosen är 500 000–650 000 besökare per år.

Tillväxtverket anser att det här en investering som inte bara har regionala och lokala nyttor. Den är av nationell betydelse och ligger väl i linje med regeringens satsningar på att utveckla besöksnäringen. Fler besökare till attraktiva destinationer skapar spridningseffekter som lyfter regioners attraktionskraft och företagandet. I East Sweden finns redan två starka besöksmål för barnfamiljer i Kolmårdens djurpark och Astrid Lindgrens värld med sammanlaget 1,2 miljoner årliga besökare. Lalandia i Motala blir ett värdefullt tredje ben som förstärker bilden av regionen som barnfamiljernas paradis.

Attraktiva besöksmål skapar dessutom behov av vandrarhem, hotell, restauranger och shopping. Spridningseffekterna av ett stort besöksmål sträcker sig långt bortom hemkommunen. Kartläggning av de regionala effekterna av Lalandia pågår i samarbete mellan Motala kommun och Region Östergötland.

För regionen är det viktigt att tidigt identifiera de kommersiella möjligheter som en ökad ström av barnfamiljer erbjuder. Det gör vi tillsammans på besöksnäringens dag 23 mars där Lalandia är en av programpunkterna. Dagen ska inspirera till idéer om hur bland annat du som är hotellägare, restauratör eller upplevelsearrangör kan använda dig av detta spännande resmål.

Regional attraktionskraft bygger på ett starkt näringsliv med spetskompetens. På Östgötadagarna kan vi upptäcka vår hembygd och spännande besöksmål i regionen. Både för att ”hemestra” och för att kunna erbjuda gäster från andra länder och regioner mer av utbudet i East Sweden. Både lokalt, regionalt och nationellt sätter vi besöksnäringen högt på agendan.

Mikael Damberg (S)

näringsminister

Camilla Egberth (S)

kommunstyrelsens ordförande Motala

Eva Andersson (S)

ordförande Region Östergötlands fullmäktige