Attityder ett stopp för tågstopp

Tåg i Godegård. Det skulle vara både teoretiskt och praktiskt möjligt att förlänga pendeltågstrafiken till Godegård.

Tåg i Godegård. Det skulle vara både teoretiskt och praktiskt möjligt att förlänga pendeltågstrafiken till Godegård.

Foto: Anders Törnström

Debatt2016-12-11 13:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människorna i Motala kommuns norra delar vägrar att ge upp. Debatten om ett vara eller inte vara för ett tågstopp i Godegård får gång på gång ny energi, både beroende på det arbete som har lagts ner på att kartlägga det verkliga reseunderlaget och beroende på att människor med kunskap om hur saker faktiskt kan fungera vågar tänka ett steg längre. Någon nämnvärd förändring i responsen verkar dock inte ges och de negativa beskeden består.

Underlaget är för dåligt, enligt utredningarna. Regionen säger stopp. Trafikverket säger stopp. Trots detta stoppande blir det inget stopp i Godegård, för tågen det vill säga. Det är frustrerande för bygdens invånare, som ser allt från skolskjutsar för ungdomar till den uppskattade närbutiken hotas eller drabbas av nedläggning.

För en sådan plats skulle ett tågstopp betyda enormt mycket och kunna vända trenden. Även om jämförelsen haltar betänkligt har närliggande Skänninge redan fått ett stort lyft på flera sätt efter att Östgötatrafikens pendeltåg började stanna där häromåret. Näringslivet vågar satsa och nya invånare flyttar in. Kollektivtrafik kan göra skillnad, åt båda hållen.

Högsta ansvarig politiker i Region Östergötland är centerpartisten Göran Gunnarsson, som är ordförande i trafiknämnden. Han har under processen trampat i klaveret med uttalanden och gjort sig impopulär i många kretsar. Hans uppgift har sannerligen inte varit lätt, men smidigheten och formuleringarna har lämnat en del att önska under processen.

En sak som Gunnarsson däremot ska ha beröm för är närvaron i debatten och viljan att svara på frågor och funderingar från allmänheten.

Gång på gång dyker han upp i diskussioner på exempelvis MVT:s sida på Facebook och kommer med fakta, information och bemöter påståenden som han anser är felaktiga.

Denna aktiva inställning förtjänar beröm och skapar en närmare kontakt mellan styrande politiker och medborgare.

Även om det kräver tid att vara delaktig på detta sätt vore det önskvärt att fler ansvariga närvarade i den konkreta debatten.

Viljan att åstadkomma en förändring lyser samtidigt med sin frånvaro. Det pekas än hit och än dit och hänvisas till att ett tågstopp inte går att få till.

Det kanske är korrekt i sak i nuet, men om attityden är att peka på andras beslut i stället för att aktivt försöka arbeta för en förändring kommer man ingenvart.

Den saken är säker.

Det hade varit naturligt att exempelvis utnyttja kreativiteten hos Östgötatrafikens personal, som påpekat att det i nuläget skulle vara både teoretiskt och praktiskt möjligt att förlänga pendeltågstrafiken till Godegård, i stället för att tågen står stilla med betald och väntande personal i Motala.

Även om det kanske kommer att ändra på sig framöver, vilket Östgötatrafikens trafikoperativa chef Mattias Näsström invänder, vore det ett ypperligt tillfälle att prova trafiken i verkligheten. Möjligheten finns just nu mitt framför näsan, om bara viljan finns. Men viljan finns bevisligen inte hos de som bestämmer – och då kommer man garanterat inte framåt.