Att prata med ditt barn är det viktigaste du kan göra

De senaste åren har vi sett oroande tecken på att allt fler ungdomar uppger besvär med sin psykiska hälsa.

"Vår uppmaning till alla föräldrar är att hitta tid att prata med dina barn i sommar" skriver Rickard Bracken, generalsekreterare på organisationen Suicide Zero.

"Vår uppmaning till alla föräldrar är att hitta tid att prata med dina barn i sommar" skriver Rickard Bracken, generalsekreterare på organisationen Suicide Zero.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Debatt2022-06-15 17:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år försöker fler än 5000 unga killar och tjejer ta sina liv. Tre i veckan gör det. Det är nedslående statistik. 

De goda nyheterna är att forskningen visar att ju tidigare barn lär sig prata om känslor och dela med sig om hur de mår, desto bättre klarar de av utmaningar under tonåren och senare under livet. Faktum är att en av de allra viktigaste skyddsfaktorerna mot självmord och depression är förmågan att samtala med andra människor. Det är med andra ord livsviktigt att vuxna och barn pratar med varandra. 

Att prata med sitt barn är inte så svårt, egentligen. Samtidigt är vi många som kan skriva under på att vardagen snurrar lite väl fort under terminerna. De där samtalen som borde handla om något annat än bara praktiska saker och läxor hinns inte alltid med. Det är förståeligt, men synd. 

Kanske kan sommarlovet bli ett tillfälle att komma igång att prata med ditt barn om högt och lågt och stort och smått?

För att hjälpa till lite på traven har vårdnadshavarna till 5┣666 9-åringar i Östergötland nyligen fått boken Livsviktiga snack hem i brevlådan. Det är en bok full med tips och råd om hur man kan prata med barn om olika tankar, funderingar och känslor. 

Vår uppmaning till alla föräldrar är att hitta tid att prata med dina barn i sommar. Det kan vara det viktigaste du kan göra för ditt barns framtid.┣Här är 5 snabba kom igång-tips:

 

- Tillbringa tid tillsammans. Baka en kaka, skjutsa till lägret, åk och handla. Småpratet som brukar uppstå är en bra grund för djupare samtal.

- Hitta ditt barns prattid. Många barn har en tid på dygnet när de gillar att prata lite extra. Det kan vara vid läggdags, när de käkar frukost eller badar. Försök finnas där då, så ofta du kan.

- Lyssna, lyssna, lyssna. Ofta vill barn bara berätta om sina upplevelser, utan att en förälder kommer med pekpinnar eller åsikter. Så bit dig i tungan, sitt på händerna – men se till att lyssna färdigt.

- Ställ öppna frågor. Istället för att fråga ”Var det bra på friidrottslägret idag?”, säg ”Berätta, vad gjorde du på friidrottslägret idag?

- Lyssna efter ledtrådar. Barn berättar sällan rakt ut om sådant som bekymrar dem. Istället kan de släppa små hintar här och där, som det gäller för dig att plocka upp och försiktigt nysta vidare i.

Lycka till och ha en fin sommar med mycket prat!

 
 
 
 
 
 
Läs mer om