Att lyfta farhågorna är inte att oroa

Frågan kvarstår; varför vill man göra om Platen?

"Platen är idag ett stabilt och bra bostadsbolag" skriver debattskribenterna.

"Platen är idag ett stabilt och bra bostadsbolag" skriver debattskribenterna.

Foto: MVT Arkiv

Debatt2021-04-23 13:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Bolagisering kan vara ett sätt att slippa skattehöjning" 13/4

SD Motala påstår att Hyresgästföreningen oroar Motalas invånare genom att ifrågasätta anledningen till att kommunen vill göra om Platen från en stiftelse till ett bolag. 

Att lyfta fram relevanta farhågor och lyfta frågan är inte att oroa, utan att upplysa. Hyresgästföreningen arbetar varje dag för att se till att hyresgästernas intressen tas till vara. Det är därför vårt ansvar att lyfta frågor där vi ser att det kan finnas en risk för att hyresgästernas situation kan försämras. 

Platen är idag ett stabilt och bra bostadsbolag, därför har vi uttryckt förvåning över att man vill förändra bolaget. Vi undrar fortfarande varför det är så viktigt för kommunen att inkludera stiftelsen i den eventuella omstruktureringen av kommunens bolag. Att göra om en stiftelse till ett bolag är i de allra flesta fall något som kostar mycket pengar. 

Om man nu säger att man inte vill ta ut pengar från Platen och man vill omstrukturera för att spara pengar, går ekvationen inte riktigt ihop och vi ser helt enkelt inte meningen med förslaget.

Det stämmer som SD Motala skriver att man kan ställa ett avkastningskrav på noll procent och alltså inte ta några pengar alls från Platen, även om det är något som är väldigt ovanligt. Vi har heller inte påstått att sittande styre kommer att göra något annat än just det, eftersom man redan har lovat det. 

Däremot finns det en relevant risk för att den beundransvärda inställningen inte står kvar för alltid. Med tanke på hur det ofta ser ut i kommuner runt om i landet, är det inte en orimlig oro att framföra, utan snarare en logisk slutsats att lyfta. Självklart ska gruppen få göra sitt arbete och ta fram alla för- och nackdelar för Motalas kommuninvånare. I syftet att gruppen ska ta allas intressen i beaktande, även Motalas hyresgästers, ser vi det som vårt ansvar att lyfta dessa frågor innan beslutet läggs fram.