Återstarten efter pandemin ska vara grön

Den återstart av Motala, Östergötland, Sverige, Europa och världen som kommer efter coronakrisen ska vara grön.

Svenska innovationer som kullagret har spridit sig långt utanför Sveriges gränser och gjort avtryck på den globala samhällsutvecklingen, menar debattörerna. 

Svenska innovationer som kullagret har spridit sig långt utanför Sveriges gränser och gjort avtryck på den globala samhällsutvecklingen, menar debattörerna. 

Foto: Grøtt, Vegard/TT

Debatt2020-10-22 06:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationellt sprids målet Build back better. Vi kan samtidigt minska koldioxidutsläppen, lägga grunden för nya jobb och stärka vår konkurrenskraft. Det kräver politisk handlingskraft och mod.

Omställningen till en fossilfri ekonomi innebär att ny teknik vinner mark och tränger ut det gamla och fossila. När Preem aviserade att de i grunden ska tänka om sina utbyggnadsplaner gällande raffinaderiet i Lysekil blev det ett exempel på det. Skiftet från fossilt till förnybart sker inte av en slump, utan är ett resultat av ett enträget politiskt arbete.

Sverige har länge varit världsledande på innovation inom miljöområdet. Runt om i landet pågår många spännande pilotprojekt. Genom satsningar på olika innovationsprogram och Klimatklivet och Industriklivet stöttar regeringen de här satsningarna, men vi har inte varit lika bra på att se till att alla dessa projekt når sin fulla potential. Målet måste vara att de kan skala upp och stå på egna ben. 

Riskerna med att investera i ny innovativ teknik kan vara svåra att bedöma. Det är lätt att fastna i gamla hjulspår och tveka inför att ta nästa stora steg - särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet. Staten kan göra stor skillnad genom att gå in och ta en del av risken så ny teknik får möjlighet att växa till stor skala. 

Miljöpartiet har fått igenom ett helt nytt stöd i form av gröna kreditgarantier. Det innebär att staten kommer gå in och ställa ut garantier för 10 miljarder redan nästa år, och den summan kommer att sen öka. Det kommer möjliggöra stora klimatinvesteringar och stärka vår konkurrenskraft gentemot andra länder som har motsvarande program på plats. 

Tillsammans med investeringar i infrastruktur för elektrifiering och tydlig miljöstyrning via instrument som utsläppshandel, reduktionsplikt och bonus-malus skapar en aktiv politik förutsättningar för de transformativa steg som behövs för att ställa om till en fossilfri ekonomi. 

Samtidigt måste förlegade subventioner av fossil industri avvecklas steg för steg. När subventionen av användning av kol och olja i kraftvärmesektorn togs bort fick det omedelbar effekt i form av sänkta utsläpp av koldioxid. Så släpper vi taget om det gamla och gör plats för det nya. 

Svensk industri och svenska företag vill och kan vara en avgörande del av klimatomställningen. Genom bra förutsättningar för storskaliga satsningar i Sverige kan vi bidra till att minska utsläppen på global nivå. Svenska innovationer som kullagret, Dancing Queen och begreppet ombudsman har alla spridit sig långt utanför Sveriges gränser och gjort avtryck på den globala samhällsutvecklingen. Vi kan göra det igen.