Arbetslivskriminaliteten omöjliggör klimatomstÀllningen

Det Àr inte mÄnga som kÀnner till det, men byggbranschen stÄr i dag för 20 procent av landets klimatsutslÀpp.

Byggbranschen i dag mÄr inte bra. FÄ andra branschen plÄgas lika mycket av arbetslivskriminalitet och osund konkurrens, skriver debattörerna.

Byggbranschen i dag mÄr inte bra. FÄ andra branschen plÄgas lika mycket av arbetslivskriminalitet och osund konkurrens, skriver debattörerna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2022-06-15 15:15
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att det inte redan gjorts betydligt mer för att sÀtta fokus pÄ branschens klimatansvar Àr egentligen mÀrkligt. Ska vi lyckas i vÄra klimatambitioner mÄste vi börja nu, inte minst hÀr i Linköping.

Som fackförbund ser vi med tillförsikt pÄ den helt nödvÀndiga klimatomstÀllningen bÄde branschen och samhÀllet stÄr inför. Det Àr en ödesfrÄga för sÄvÀl oss som framtida generationer, men ocksÄ en möjlighet lika mycket som en nödvÀndighet.

SamhÀllets klimatomstÀllning i sig Àr ett gigantiskt byggprojekt. HÀr i Linköping handlar det om allt frÄn renovering och klimatanpassning av befintliga bostÀder till nödvÀndiga infrastruktursatsningar.

Men det finns ett stort hinder. Byggbranschen i dag mĂ„r inte bra. FĂ„ andra branschen plĂ„gas lika mycket av arbetslivskriminalitet och osund konkurrens. En alltmer avreglerad och liberaliserad arbetsmarknad har gynnat de som vill ta genvĂ€gar. 

PĂ„ bara ett decennium har vĂ„ra medlemmar och förtroendevalda fĂ„tt se hur kriminaliteten blivit bĂ„de mer utbredd och mer internationellt organiserad. Politisk naivitet och bristande internkontroll hos vĂ„ra stora företag och bestĂ€llare har lett till en ohĂ„llbar situation. LĂ€gsta pris och underbudskonkurrens har fĂ„tt gĂ„ före villkoren för sĂ„vĂ€l arbetstagarna som klimatarbetet. 

För att tala klarsprĂ„k: Ordning och reda pĂ„ arbetsmarknaden Ă€r en förutsĂ€ttning för en grön omstĂ€llning. Ska byggbranschen sĂ„vĂ€l som samhĂ€llet klara sin klimatomstĂ€llning mĂ„ste branschen stĂ€das upp. Fuskande och rent kriminella bolag kommer aldrig att ta sitt klimatansvar och en avreglerad bransch dĂ€r lĂ€gsta pris alltid fĂ„r styra kommer aldrig att kunna bli ”grön”.

HĂ€r mĂ„ste sĂ„vĂ€l Linköpingskommun, Östergötlandsregion och inte minst vĂ„ra stora byggföretag ta större ansvar.

* BestÀllare behöver stÀlla tuffare klimat- och hÄllbarhetskrav i upphandlingar. Kraftfullare miljöregleringar gynnar seriösa bolag och missgynnar de oseriösa bolag som bara vill tjÀna snabba pengar.

* Inför en begrÀnsning i antalet underentreprenörsled med start i kontrakten med stat och kommun. Kontroll och villkor försvinner snabbt i lÄnga kedjor av underentreprenörer, det mÄste regleras för att sÀkerstÀlla att lagar och regler följs.

* Inför krav pÄ att upphandlande myndigheter och kommuner sjÀlva ska kontrollera sina underentreprenörer. VÄra skattepengar ska inte hamna i fickorna pÄ kriminella!

Byggbehovet kommer att vara stort men ska Sverige och byggbranschen nĂ„ sina klimatmĂ„l krĂ€vs ordning och reda pĂ„ arbetsmarknaden och en vĂ€lfungerande arbetsmarknads- och utbildningspolitik. Kommuner och regioner har ett stort ansvar i hur man hanterar vĂ„ra skattepengar och vilka företag man i slutĂ€ndan anlitar. 

Tar man det ansvaret gÄr bÄde byggbransch och klimatarbetet en ljus framtid till mötes. Skjuter man över det pÄ nÄgon annan kommer skulden till kommande generationer aldrig att sluta vÀxa.