Är det dags att flytta från Motala kommun nu?

Kommunen behöver ta ett större ansvar för pfas menar insändarskribenterna.

Kommunen behöver ta ett större ansvar för pfas menar insändarskribenterna.

Foto: Peter Calén

Debatt2023-08-10 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har ett fantastiskt vatten här.

Vi tar vårt dricksvatten från Vättern och här är vi nu med en PFAS-förorenad sjö. Efter att Livsmedelsverket sänkt gränsen för dricksvatten, från 90 till 4 nanogram/liter för PFAS4 (summan av de 4 vanligaste ämnena), ligger Vättern illa till efter mätningar som gjorts i Motala ström varifrån vatten från Vättern rinner. Dessa har på olika ställen uppmätts till mellan 3-5 ngram/liter!

Vi släpper ut och har gjort i åratal, vatten från vår gamla brandövningsplats i Smedsby, via Rödbäcken, förorenat av PFAS i brandskummet. Marken runt brandövningsplatsen är starkt förorenad av PFAS, med avrinning till Rödbäcken som flyter ut i Vättern.

Vi måste ta hand om PFAS på land innan det läcker ut i sjön, alla kommuner runt Vättern måste ta sitt ansvar. Det kommer att bli mycket mera kostsamt för kommunerna att rena vattnet, för att få det drickbart, om vi fortsätter släppa ut föroreningarna! Det måste sättas omedelbart stopp för mera giftutsläpp i Vättern!

Det har gjorts utredningar och konsult har kopplats in. Det påstås att utspädningseffekten gör detta utsläpp ofarligt! Vad har kommunens tjänstemän och konsulten kommit fram till behöver göras? Vad har gjorts från 2017, då Länsstyrelsen gjorde den senaste provtagningen av PFAS vid delar av området kring Smedsby? Eftersom vi redan överskridit EU:s gränsvärde borde vår kommun skyndsamt åtgärda detta. Vi efterlyser mera allvar och handlingskraft från våra politiker, för vi är oroliga.

Styrelsen i Naturskyddsföreningen i Motala