”En fast läkarkontakt bidrar till ökad kontinuitet, högre vårdkvalitet och större trygghet för patienterna” skriver regeringen i sitt pressmeddelande den 12 september 2020.
Regeringens beslut är avgörande eftersom kontinuitet i primärvården innebär mycket stora fördelar för invånarna; ökad patientsäkerhet, minskad dödlighet, jämlikare vård, bättre folkhälsa, kostnadseffektivare vård, färre inläggningar på sjukhus, färre akutbesök, ökat förtroende för vården, nöjdare patienter och utrymme att arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Det har för specialistläkare i allmänmedicin varit en självklarhet länge. Så även för patienterna som inte vill upprepa berättelser om oro eller sjuklighet gång på gång. (Corren/NT feb 2018 Värdesätt distriktsläkarna och jan 2019 Nära vård kräver mer än ord).
Region Östergötland har beslutat att varje specialist i allmänmedicin ska ansvara för 1 200-1 500 invånare år 2025. Distriktsläkarföreningen i Östergötland och Östergötlands Läkarförening står bakom målbilden men konstaterar samtidigt att prognosen för när målbilden ska uppnås har stora brister. Vi kommer inte nå den till år 2025. Trots att målbilden är flera år gammal saknas nämligen fortsatt en grundlig nulägesanalys av tillgängliga specialistläkarresurser.
Bland annat utgår prognosen från att läkarna arbetar heltid men specialistläkaren i allmänmedicin arbetar i snitt 80 procent. Man har inte heller inhämtat uppgifter angående bemanningssituationen i den privata sektorn, trots att en fjärdedel av vårdcentralerna drivs i privat regi.
Antal specialister som inte kommer kunna verka som fast läkare på grund av andra uppdrag, exempelvis chefsuppdrag, har man inte heller inventerat. Däremot redovisas att endast 80 procent av ST-läkarna i allmänmedicin tar anställning som specialist i allmänmedicin i Östergötland efter avslutad specialistutbildning. Regionen behöver vidta åtgärder om man ska infria sina löften till medarbetare och invånare.
Vi i Distriktsläkarföreningen Östergötland och Östergötlands läkarförening ser fram emot att de som är ansvariga för att nå målet om 1 200-1 500 invånare per specialist i allmänmedicin i Region Östergötland bygger upp goda förutsättningar för primärvården.
En nulägesanalys behöver göras skyndsamt. Vilka beslut kommer regionledningen sedan fatta utifrån denna för att säkerställa att målbilden uppnås och att invånarna får en fast läkarkontakt enligt regeringens beslut? Hur ska besluten implementeras?