Klumpen i magen som ligger som ett hinder hela semestern. ”Klarar mamma sig eller kommer hon att ramla och skada sig?”, ”Kommer pappa ihåg att stänga av spisen?”. Oron är konkret och kännbar och frågorna är många för alla de svenskar som har en anhörig som är i behov av vård. För dem blir det ofta väldigt svårt att ta semester på riktigt och att kunna åka bort med gott samvete.
Det är svårt att stå bredvid och se en nära anhörig bli äldre och inte längre klara vardagen själv. Semestern är för många av oss det tillfället under året vi hinner vila upp oss. Men tyvärr är inte alltid situationen så om man i vuxen ålder även har fått ett extra ansvar för exempelvis sin mamma eller pappa.
I dagens Sverige har ungefär 1,3 miljoner svenskar regelbundet omsorgsansvar för en närstående. I Östergötland är motsvarande siffra nära 60 000 anhöriga. Vi vet att många anhöriga känner ett enormt behov av att få koppla bort under sommaren, både från ett eventuellt jobb och från det ansvar som det innebär att sköta kontakter med myndigheter eller att sitta i telefonkö i sin roll som anhörig.
Vi tycker att ett alltför stort ansvar vilar på de anhöriga i Sverige i dag. Det bekräftas av beräkningar från Riksrevisionen som visar att det svenska samhället sparar 177 miljarder kronor varje år tack vare anhörigas insatser.
Men även när en del av ansvaret har lyfts från de anhörigas axlar och man inte ensamt har ansvar längre, utan man har sin närstående på ett boende, kan sommaren innebära en extra oro. Faktorer som att ordinarie medarbetare på ett äldreboende byts ut mot sommarvikarier kan bidra till ökad stress. Därför är det extra viktigt att alla som arbetar inom omsorgen ser till att anhöriga kan känna sig trygga även när de är på semester.
Trots att det kan vara svårt att koppla av om man har en anhörig som är i behov av vård- och omsorgsinsatser, så finns det några saker man kan tänka på. Bara genom att dela dina känslor med andra och samtidigt se till att få tillräckligt med vila och bra mat är mycket vunnet. Man måste tillåta sig att koppla av och att ta emot hjälp. Det vinner både man själv och ens närstående på i längden.