Amerikanska vapen och trupper kan placeras i Kvarn

Vänsterpartiet oroas över att kommunstyrelsen i Motala inte hade några synpunkter på det avtal som, enligt (V), betyder att amerikanska trupper och vapen kan hamna vid Markstridsskolan i Kvarn.

Vänsterpartiet oroas över att kommunstyrelsen i Motala inte hade några synpunkter på det avtal som, enligt (V), betyder att amerikanska trupper och vapen kan hamna vid Markstridsskolan i Kvarn.

Foto: Thomas Augustsson

Debatt2024-05-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juni väntas riksdagen rösta om DCA-avtalet. Det är ett långtgående ”försvarssamarbete” med USA som innebär att USA ges tillgång till 17 svenska militära anläggningar, där de har rätt att placera ut soldater och vapen. Sverige däremot kommer inte att ha rätt att kontrollera vare sig människor eller vapen som förs in i vårt land. 

Markstridsskolan i Kvarn utanför Borensberg är en av de 17 anläggningarna. Kärnvapen kan komma att placeras i Kvarn. Vi vet inte. Vi får inte heller fråga. Våra grannländer har skrivit in förbud mot kärnvapen på deras mark. Men Sverige tycker att det räcker med ett handslag, som forna tiders hästhandlare.

"De känner till vår ståndpunkt vad gäller kärnvapen", säger ansvariga ministrar godtroget.

DCA-avtalet, som endast 9 av 32 Natoländer skrivit på, innebär förutom att USA ges fritt fram att föra in vapen och soldater till Sverige att USAs lagar ska gäller för både militära och civila som kommer hit. Svenska lagar ska därför skrivas om. USA får rätt att bygga egna verksamheter som varor, banktjänster och sjukvård. De behöver inte betala skatt i Sverige. 

Amerikansk militär ska vidare ha fri tillgång till hamnar, vägar, järnvägar och flygplatser för militära transporter och röra sig fritt i vårt land. De betalar inte någon avgift för detta. Svenska staten blir däremot skyldig att se till att dessa är i bra skick så de amerikanska militära fordonen framföras utan problem. (Kanske ändå en möjlighet att få potthålen på Motalas gator reparerade?) 

Ökad militär närvaro och övningar påverkar också klimat och miljö. Utsläppen av koldioxid ökar. Ökade flyg- och brandövningar över sjöar och i närheten av vatten ökar halterna av bly och de extremt farliga PFAS-föreningarna. 

Det är naivt att tro att detta inte kommer att påverka Vättern, en av Sveriges största vattenintäkter. 

Vad svarade då Motala kommuns ledning (SD, M, KD och L) på den 400-sidiga promemorian om DCA-avtalet? ”Inga synpunkter”. 

Frågan var inte uppe i fullmäktige utan endast i kommunstyrelsen. Vi i Vänsterpartiet har inte någon plats där denna mandatperiod och deltog därför inte i diskussionerna eller beslutet. 

Andra kommuner angav i sina svarade att de ser en risk av ökat hot mot kommunerna, då amerikanska styrkor och vapen finns på militäranläggningarna. De befarar ökade kommunala kostnader, vid exempelvis krav på nybyggnader och några lyfter också riskerna för olyckor, sprängningar och förstörelse. Behövs en utbyggnad av räddningstjänsten och det civila ansvaret kring allt detta, frågar de sig.

DCA-avtalet är nu på väg att antas av riksdagen, utan någon offentligt och demokratisk debatt. Detta trots att avtalet innebär en stor förändring av vår suveränitet och en oerhört generös upplåtelse av vårt territorium till en främmande makt. 

En makt, vars överbefälhavare snart kan heta Donald Trump.

"Inga synpunkter"? Jo, det har vi i Vänsterpartiet Motala:

Skjut upp beslutet om DCA-avtalet. Låt det föregås av en bred offentlig debatt och varför inte en folkomröstning!