Alliansens förhalningsprogram för bandyhall fortsätter

Processen för att få en bandyhall i Motala är sanslöst lång. Ideliga utredningar gjordes av den rödgröna kommunledningen under flera år, men inga beslut togs.

"Hur svårt kan det vara? Om viljan fanns, borde en sådan behovsanalys klaras av på några dagar" skriver debattskribenten.

"Hur svårt kan det vara? Om viljan fanns, borde en sådan behovsanalys klaras av på några dagar" skriver debattskribenten.

Foto: Jens Bollius

Debatt2021-02-11 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Alliansen senare tog över, lanserades det så kallade sportcentret i Varamon. Detta fick politikerna att glömma alla realistiska planer runt dagens befintliga sportcentrum. Den nya visionen öppnade möjligheter till nya förhalningar. Nu kunde man skjuta allt på framtiden. Allt måste nu utredas på nytt, för nu gällde det inte enbart en bandyhall, utan för att göra projektet än mera oöverskådligt, inkluderade man också ishockeyhall och skridskobana.                                  

Fråga: Är det tänkt att ishockey och bandy ska spelas och tränas i samma hall? Samtidigt? Eller varför kan inte bandyhallen byggas först och hockeyhallen senare, eftersom det redan finns en sådan? Politikerna lovade ju vid beslutet, att bandyhallen skulle få förtur.

Nej, det handlar inte om det. Det handlar istället om att hitta så många potentiella förhalningsmöjligheter som möjligt. Nu kan man hävda att också ishockeyns och skridskoåkningens behov måste utredas. Hur svårt kan det vara? Om viljan fanns, borde en sådan behovsanalys klaras av på några dagar, men inom kommunen tar det ett halvår (augusti 2020 – mars 2021). Kan man verkligen inte ställa högre krav på effektivitet? Därefter ska en ny förstudie göras och sedan en detaljplan som innefattar också ishockey och skridsko. Vidare finns en brasklapp om överklaganden, som kan försena processen ytterligare.

Hela den här följetongen är ett totalt misslyckande. Vi har redan sen länge ett samlat sportcentrum som innehåller bandybana, ishockeyhall, fotbollsstadion inklusive friidrott, boulehall, sporthall och simhall. Man hade bara behövt bygga tak över den nyanlagda isparketten på bandybanan, så hade alla varit nöjda. Och detta till ett pris som är bråkdelen av vad Alliansens vision kommer att kosta, om den nu kommer till stånd. Detta omotiverade kommunala slöseri är något att tänka på även för kommunens skattebetalare som inte är intresserade av bandy. 

Sernekes önskemål hade säkert kunnat tillgodoses på annat sätt, tillexempel genom att låta dem bygga bostäder vid riksväg 50.